Mezőkovácsháza

2019.01.04. 06:45

Generációkat köt össze Albertus László könyve

Nagy érdeklődés mellett mutatták be a „Kovácsháza Anno képes levelező-lapok és fotók” című könyvet. A könyvtárban nem is volt elég hely, ezért a városháza nagytermében gyűltek össze az érdeklődők. Ahogy Varga Gusztáv polgármester fogalmazott: az ötlet és a szerkesztés Albertus Lászlót és munkatársait dicséri.

Csete Ilona

Albertus László elmondta, kigazdálkodták a könyv elkészítésének az árát. A szerző felvétele

Az érdeklődés nagyságát jól szemlélteti, hogy az ötszáz példányban kinyomtatott könyvből már előjegyzésben megvásároltak több mint háromszázat. A prezentáció során bemutatták azt a nagy munkát, melynek révén a könyv megszülethetett. Köszönetet mondtak a támogatóknak, a hozzájárulóknak a segítségért, tudásukért és munkájukért. A könyv készítői beszámoltak a helytörténeti munkálatokról is, melyek folyamatosak a városi könyvtárban.

A résztvevők képes beszámoló során ismerhették meg a könyv szerkezeti felépítését az 1945 előtti és utáni képeslapokból, a korabeli sportéletet és az egykori épületeket megörökítő fotókból, múltbéli pillanatképekből felidézve néhányat, s így felelevenítve a város múltjának több, fontos szakaszát is.

Albertus Lászlóval a könyvtárban ültünk le beszélgetni a kötet születéséről. Az igazgató büszkén mutatta a végeredményt.

– Ami ebben a könyben látható, olvasható, azt a városi könyvtárban fellelhető helytörténeti anyagból gyűjtöttük ki. De nagyon sokat hozzátettek a mezőkovácsházi gyűjtők is, akik képeslapjaikkal, régi fényképeikkel gazdagították az anyagot. Ezeknek az összerendezése egy éven át tartott. A könyvári kollektíva – öt kolléga dolgozott a könyv sikere érdekében – a leírásokhoz forrásmunkákat keresett, meglévő anyagaink mellé levéltárakban kellett búvárkodni – pörgettük át a lapokat az igazgatóval a beszélgetés közben. Albertus László emlékeztetett: hiánypótló ez a kötet, már sokan várták is.

Albertus László elmondta, kigazdálkodták a könyv elkészítésének az árát. A szerző felvétele

– Eltelt majd’ 20 év, és nem készült Mezőkovácsháza történetét feldolgozó könyv, kiadvány. Ezért is érzik sokan magukénak, és ezért tapasztaltunk nagyon nagy várakozást, a bemutatón pedig személyes megjelenést – mondta.

A kovácsháziak a könyvet lapozgatva nosztalgiázhatnak, fel- és ráismerhetnek egykori és még ma is álló, ám funkciót váltott épületekre. A fotók emlékeztetnek az 1945 előtti, majd az azt követő évtizedekre, a sportélet szereplőire, arra, hogy mennyi egyesületben sportoltak egykoron a településen élők. Számtalan pillanatkép árulkodik arról is, hogyan éltek a mindennapokban a mezőkovácsháziak.

Meglepetésműsorral kedveskedtek

A könyvbemutató bővelkedett meglepetésekben: elsőként Kürtösi Janka által megrajzolt, Liszi Melinda felolvasásában és Vágási Szabolcs szerkesztésében A fa meséjét láthatta, hallhatta a közönség. Az egykoron itt élt Bereczki Máté pomológus életét elevenítették meg az emlékezetes délutánon. Demjén Ferenc „Ki szívét osztja szét” című slágerének zenei aláfestésével képes bemutató következett. A könyvbemutató után a harmadik meglepetésként érkeztek a „Jöjj kedvesem” elnevezésű pódiumest, s annak a vendégei: Csengeri Attila musical- és operettszínész, valamint Gregor Bernadett színésznő, akik szerelmes sanzonokat, musical- és operettslágereket énekeltek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában