véradás

2019.01.09. 17:20

A visszatérők húzzák felfelé az eredményt

Tavaly megállt a véradók számának öt éve tapasztalt csökkenése – közölték az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) vezetői nemrég egy budapesti sajtótájékoztatón. Térségünkben is stagnál a számuk; a rendszeres és az új donorokkal a Vöröskereszt megyei szervezete az elmúlt évekhez hasonlóan 2018-ban is teljesítette az elvállalt tervet, 104 százalékkal zárták az évet.

Nagy-Laczkó Viktória

A megyei statisztika alapján kiderült azonban az is, igaz, hogy a véradások száma nőtt az előző évhez képest (21 ezerről 22 ezerre), a befejezetteké csökkent, vagyis egyre többen akadnak fent a szűréseken.

A folyamatos és biztonságos vérellátás érdekében országosan naponta 1600-1800 véradásból származó teljes véregység szükséges, ami évente 400 ezer egységet jelent. A Békés megyeiek hosszú ideje az országos mennyiség közel 5 százalékát adják. Tavaly 18.978 egységet tudtak levenni a 895 megszervezett véradás alkalmával.

– Tapasztalatunk szerint nem csökkent jelentős mértékben a véradók száma tavaly 2017-hez képest, a véradások száma pedig nőtt. Ismét körülbelül 10,5 ezer ember adott vért Békés megyében. Közöttük nagyon sok volt a visszatérő, többszörös (8,5-9 ezer fő) segítő, de újakat is a megszokottak szerint tudunk bevonni (1662 fő) – árulta el Tóth Zoltánné, a Magyar Vöröskereszt Békés Megyei Szervezetének igazgatója. – A statisztika mögött azonban hatalmas összefogás áll. Az önkéntesek elszántsága és kitartása kellett ahhoz, hogy elérjük a tervben vállaltakat, és meg tudjunk ugyanannyi személyt szólítani, ahányan kiestek az egészségügyi állapotuk miatt.

Egyre nehezebb elérni új véradókat, sokkal több munka áll a Vöröskereszt évi teljesítménye mögött /Illusztráció: Shutterstock/

Az igazgató szerint az új egyének megszólítása évről évre nehezebb, komoly feladatot jelent a szervezet önkéntesei számára. Főként a 18. életévüket betöltő középiskolások és azok körében tudnak sikerrel járni, akinek a családjában van véradó. A többi jelölt esetében azonban problémákba ütköznek. Elsősorban az elvándorlással, a negatív demográfiai folyamatokkal kell megküzdeniük, de sok esetben a szabadidő és a véradók megbecsülésének hiánya áll az elutasítás hátterében. Ráadásul a régi véradók megtartása sem egyszerű annak ellenére, hogy nemrég központilag eltörölték a felső korhatárt, így – az egészségük függvényében – 65 év felett is adhatnak vért azok, akik életükben már többször megtették azt.

– Szerencsére sokan segítik a munkánkat. Tavaly például a Békés Megyei Kormányhivatal és a megyei Vöröskereszt együttműködési megállapodást kötött azzal a szándékkal, hogy támogatják egymás tevékenységét. Ezen összefogás keretén belül pedig véradást is szerveztünk a kormányhivatal népegészségügyi főosztályának segítségével, ahol olyan szűréseket tudunk eljuttatni a résztvevők részére, amit egyébként a véradásokon nem szűrünk (testsúly, testtömegindex, derék/csípő hányados, testzsír, dohányosoknak kilélegzett levegő CO-tartalmának mérése) – árulta el az igazgató.

Hozzátette, a Vöröskereszt lehetőségei azonban korlátozottak a materiális támogatások tekintetében, ezért nagy szükségük van olyan vállalatokra, egyéb támogatókra, akik segítséget nyújtanak számukra egy-egy véradáskor; legyen szó a helyszín vagy szendvicsek, esetleg kis ajándéktárgyak biztosításáról. Tóth Zoltánné szerint ezekkel a kis figyelmességekkel lehetne tenni azért, hogy a véradók megbecsülése nőjön, s így még több embert tudnának bevonni.

Sok a kizáró tényező véradáskor

A vérellátás alapvető törekvése a véradás biztonsága, hogy a transzfúzióra szoruló betegek vérrel, vérkészítménnyel történő kezelése a lehető legkisebb kockázatot jelentse. Emiatt a véradások során szűrővizsgálatokon esnek át a jelentkezők. Békésben 2017-ben a 21 ezer 849 véradásból 19 ezer 436, míg 2018-ban 21 ezer 973-ból 18 ezer 978 alkalom tekinthető befejezettnek. Ez azt jelenti, hogy arányaiban 4 százalékkal többen akadtak fent ezeken a vizsgálatokon.

A leggyakoribb kiszűrő tényezők a normál működéshez igen, de a véradáshoz nem megfelelő hemoglobinszint (ezt a szintet egy EU-s rendelet alapján változtatták meg nemrég), a friss, vagyis a 6 hónapnál korábbi tetoválás és a járványok (influenza) voltak. Ezenfelül kizáró ok a nemi betegség, az AIDS-vírus és bizonyos gyógyszerek szedése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában