hamisítások ellen

2019.01.28. 17:17

A jövőben még biztonságosabb lesz a gyógyszertári vásárlás

Heteken belül egy új gyógyszerhamisítás elleni rendszer lép életbe. Megújulnak a dobozok is, és még biztonságosabb lesz a gyógyszervásárlás. Az érintettek hangsúlyozták, hazánkban a patikákban megvett pirulákkal eddig sem volt gond, főleg az online vásárlásoknál akad probléma.

Busi Ottó

Február 9-től egy speciális gyógyszerhamisítás elleni rendszert vezet be az Európai Unió. A csaknem valamennyi tagállamban (Görögország és Olaszország hat év haladékot kapott) kötelezően bevezetendő rendszer végponti ellenőrzésre lesz alkalmas: a gyártást követően a gyógyszerek adatait egy rendszerbe töltik fel a gyártók, a gyógyszerészeknek pedig minden egyes doboz kiadása előtt meg kell bizonyosodniuk majd arról, hogy a gyógyszer eredetiségét igazoló információ megtalálható-e az adattárházban. Ezt követően a kódot deaktiválni kell, így biztos, hogy egy esetleges hamis termék fennakad a hálón, nem kerülhet beteghez – tájékoztatott az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet.

Az információkból az is kiderül, hogy a gyógyszerek külső csomagolásán elhelyezett kötelező biztonsági elem hogyan is néz ki. Egyrészt egy egyedi azonosítóból, egy egyedi kódjelzésből tevődik össze, kétdimenziós vonalkód formájában, ami a QR-kódhoz hasonló. Ez teszi lehetővé az adott készítmény azonosítását, és igazolja a termék eredetiségét. Mindezt a külső csomagoláson elhelyezett, manipulálás elleni eszköz egészíti ki, amely lehetővé teszi annak megállapítását, hogy a gyógyszerkészítményt módosították-e.

Az úgynevezett dézsmabiztos dobozokkal (jobbra) már a helyi patikákban is találkozhatunk. Fotó: I. Gy.

– A rendszer bevezetése nem azt jelenti, hogy Magyarországon gond lenne a vényköteles vagy a vény nélkül kapható gyógyszerekkel.

A cél a még nagyobb biztonság, ez egyfajta pluszt nyújt uniós szinten. Itthon egyébként sem volt probléma a patikákban kapható gyógyszerekkel, gondot inkább az interneten, online kapható pirulák jelentik – árulta el lapunk kérdésére a Magyar Gyógyszerészeti Kamara Békés Megyei Szervezetének elnöke.

Melczer Mária Ágnes hozzátette, egy másik változtatással, az úgynevezett dézsmabiztos dobozokkal már tavaly de­cember óta találkozhatunk a patikákban, de a készletektől függően akár egyes terméknél öt év is eltelhet, mire minden doboz lecserélődik. A kamara megyei szervezetének elnöke elmondta, az új dobozok csak sérüléssel nyithatók: a dézsmabiztos csomagolás kialakításának célja, hogy az eredeti gyógyszert ne lehessen észrevétlenül ellopni, vagy esetleg kicserélni hamisra.

A szakemberek azt is elmondták, előfordult, hogy egy-egy beteg azzal jelentkezett a gyógyszertárban, hogy hiányos tartalommal kapta meg a kiváltott gyógyszert, ezért másikat kér. Ilyen esetben a patikus nem tudta bizonyítani, hogy a beteg hiánytalanul kapta meg a pirulákat, de nem is vonhatta kétségbe a szavát. A biztonsági elemek, mint a zárjegy és a dézsmabiztos csomagolás viszont ezt a problémát is megoldja – hívták fel a figyelmet a gyógyszerészek.

Az egész világon razziáztak

A hamis gyógyszerek és étrend-kiegészítők forgalmazása, valamint az engedély nélküli internetes patikák felszámolása ellen indítottak nemzetközi razziát még tavaly októberben. A 116 ország csaknem 200 hatóságának közreműködésével végrehajtott akció eredményeként 14 millió dollár (nagyságrendileg 4 milliárd forint) értékben összesen 500 tonna hamis tablettát foglaltak le. Több mint 850 esetben indult nyomozás, továbbá közel 3700 weboldalt és online hirdetést függesztettek fel. A tiltott készítmények mellett több mint 110 ezer orvosi eszközre – orvosi fecskendőkre, kontaktlencsékre, hallókészülékekre és egyéb orvosi műszerekre – is lecsaptak.

A magyar hatóságok akciójánál lefoglalt tabletták száma meghaladja a 180 ezer darabot, ezen túl 400 tasakos és dobozos kiszerelésű árut is lefoglaltak, melyek értéke meghaladja a 150 millió forintot. A hamisított készítmények között az életmódszerek mellett inzulint, altatókat, nyugtatókat, hormonkészítményeket, étrend-kiegészítőket találtak. A razzia eredményeként hazánkban összesen 20 ügyben indult eljárás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában