kinevezés

2018.12.17. 11:31

Új elnök áll a megyei ügyvédi kamara élén

Dr. Legeza Lászlót választotta elnökévé közelmúltban megtartott tisztújító közgyűlésén a Békés Megyei Ügyvédi Kamara, akivel az ügyvédi hivatás jelenlegi helyzetéről, illetve terveiről, elképzeléseiről is beszélgettünk.

Papp Gábor

Egyre több a jogi segítséget igénylő ügy. Fotó: Kiss Zoltán

Édesapám és nagyapám is ügyvéd volt, így a hivatás a családunkban gyakorlatilag apáról fiúra száll – szólt szakmaválasztásáról hírportálunknak dr. Legeza László, aki 1985 november 1-től ügyvédkedik. – A kamarai közéletbe a 90-es években kerültem be. Előbb elnökségi póttag, majd elnökségi tag lettem. 2010-től pedig elnökhelyettessé választottak dr. Csomós Tamás mellett, akit példaképemnek tartok. Sajnos ő már nincs közöttünk.

– Milyen szerepet tölt be jelenleg a megyei ügyvédi kamara a lakosság életében?

– A Békés Megyei Ügyvédi Kamarának jelenleg 173 aktív ügyvéd és 28 kamarai jogtanácsos a tagja. A megye lakossága ugyan évtizedek óta folyamatosan csökken, viszont a jogi ügyek száma emelkedik. Éppen ezért véleményem szerint az ügyvédekre továbbra is szükség van, különösen, mert a társadalmi, gazdasági élet bonyolultságában egyáltalán nem könnyű eligazodni, egyre több a jogi segítséget igénylő ügy. Kamaránk fontos célja az ügyvédi függetlenség, illetve a szabad ügyvédválasztás megtartásra – természetesen ez utóbbiba a kirendelések nem tartoznak bele. Azoknak, akiknek jogi ügyes-bajos dolgaik vannak, azt javaslom, hogy válasszanak ügyvédet, de kellő körültekintéssel. Kamaránk országos szinten közepes létszámúnak számít, bár korábban voltunk 206-an is, de többen más utat választottak, jelenleg viszonylag sok a fiatal, a pályát most kezdő az ügyvédek között.

– Persze a kamara elsősorban szakmai szervezet. Miben segít az ügyvédeknek a kamara?

– A megyében dolgozó ügyvédek többsége egyénileg dolgozik. Így számukra különösen fontos, hogy a kamara fogja a kezüket. Különösen az elmúlt években rengeteg jogszabály változott meg, új követelményekkel, például az elektronikus eljárással kell szembenézni. Az ebben való gyors eligazodásban mindenképpen segítjük tagjainkat, s természetesen az érdekképviselet a legfontosabb feladatunk.

– Több jogszabályi változást is említett...

– Tavaly lépett hatályba az ügyvédi tevékenységről szóló törvény, ami számos változást hozott mind a hivatás gyakorlói, mind a kamara életében. Nem kevesebb, mint harminchat új szabályzatot kellett elkészítenünk az elmúlt időszakban, hogy csak egyet emeljek ki a változásokból. De módosultak a hatásköri szabályok, emellett több új jogszabály született, amelyek döntően befolyásolják az ügyvédek munkáját. Elég csak az új polgári peres eljárásra, az új büntetőeljárási törvényre, az új közigazgatási perrendtartásra, a Büntető törvénykönyvre, vagy a pénzmosással kapcsolatos jogszabályi előírások módosítására gondolni.

– Már azt sem könnyű fejben tartani, hogy mi változott meg. Miként lehet eligazodni az új jogszabályok között?

– Elsődleges célunk, hogy a kamara tagjait megfelelően tudjuk informálni a változásokról. Ennek érdekében a dr. Csomós Tamás által bevezetett hírleveleket továbbra is rendszeresen kiküldjük tagjainknak. Fontosnak tartom, hogy a korábban erős közösségi életet ismét megerősítsük, hiszen ez segítené az ügyvédeket, a jogtanácsosokat a tapasztalatcserében. Természetesen mindez az együvé tartozás érzését is jobban biztosítaná.

Egyre több a jogi segítséget igénylő ügy. Fotó: Kiss Zoltán

– A kirendelések területén melyek most az aktualitások?

– A teljesség igénye nélkül érdemes megemlíteni, hogy idén nyártól az illetékes hatóságok ügyvédi kirendelésekre vonatkozó kérését központi rendszeren keresztül teljesíti a kamara. A kezdeti hibák az utóbbi időben többé-kevésbé megoldódtak, de tovább dolgozunk a hatékonyság erősítésén. Meg kell jegyeznem, hogy a társhatóságokkal, az ügyészséggel, a bírósággal, a rendőrséggel, a közigazgatással jó a viszonyunk, de ezt is szeretnénk tovább erősíteni.

Új fegyelmi eljárás is készül

Dr. Legeza László kitért arra, hogy rövidesen új fegyelmi eljárási szabály lép életbe, amit a szaktárca vezetője hamarosan jóváhagy. Ennek kapcsán elmondta, a megyei ­kamara fegyelmi helyzete az utóbbi időben sokat javult.

– Sajnos most is sok olyan panasz érkezik, amelyek vagy megalapozatlanok, vagy hatáskörileg nem a kamarát érintik – tette hozzá. – Abban az esetben, ha a panasz alapos, természetesen fegyelmi eljárás és részletes kivizsgálás kerül elrendelésre.

Bízom benne, hogy a következő négyéves ciklusban a kamara működése gördülékeny lesz és feladatainkat megfelelően el tudjuk látni. Ezen dolgozunk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában