galériával

2018.12.04. 13:54

Többféle eszközhöz jutottak a katasztrófavédelem önkéntesei

A Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közel 28 millió forint összértékű támogatást osztott szét a megyében működő mentőszervezetek, önkéntes tűzoltó egyesületek és önkormányzati tűzoltóságok részére, kedden. Mindezt egy, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által meghirdetett pályázat tette lehetővé.

Busi Ottó

Az átadó rendezvényt Haskó György tűzoltó alezredes, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság megbízott igazgató-helyettese nyitotta meg, aki az önkéntes szervezetek fontosságát hangsúlyozta, valamint kiemelte, az idei évben is sikeresen szerepeltek a megyei egyesületek és mentőcsoportok.

Aggregátorral és láncfűrésszel is gazdagodott az önkéntesek eszközparkja /Fotó: Kiss Zoltán/

Mint megtudtuk a Körös, Dél-Békés, Gyulai, Vidra, Sárrét és Körös-Kondor járási mentőcsoportok képviselői csaknem 2 millió forint értékben vehettek át kárelhárítási- és kárfelszámolási feladatokhoz szükséges eszközöket. Az önkéntes szervezetek felszerelése láncfűrésszel, áramfejlesztő berendezéssel, sisakokkal, téli ruházattal, esővédő kabáttal és vágásbiztos védőruhával gazdagodott, valamint képzésre is nyertek pénzt. A mentőcsoportok egyébként az idei évben hat alkalommal avatkoztak be nagy kiterjedésű, vagy speciális szaktudást igénylő esetekben.

Az átadón elhangzott, az önkéntes tűzoltó egyesületek technikai fejlesztése is komoly előrelépést jelent. Ők egyéni védőfelszerelésekkel, műszaki mentési feladatokhoz elengedhetetlen kézi szerszámokkal, sugárcsövekkel, tömlőkkel, légzőkészülékkel, maszkokkal és láncfűrészekkel is gazdagodtak. Ez évben a megye önkéntesei százharmincnégy alkalommal vonultak különböző káreseményekhez, ahol vagy önállóan, vagy a hivatásos egységekkel együtt avatkoztak be.

Idén először az önkormányzati tűzoltóságok is pályázhattak, megyénkben a tótkomlósi, békési, gyomaendrődi önkormányzati tűzoltóságok, csaknem 12 millió forint értékben részesültek a pályázati pénzből.

Az esemény zárásaként Haskó György felidézte az idei év eseményeit, valamint reményét fejezte ki, hogy a hivatásos és önkéntes szervezetek közötti együttműködés az elkövetkező időszakban még szorosabbá válik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában