BÉKÉSCSABA

2018.12.08. 11:22

Tizenöt gép indul, ha síkosak az utak

Mintegy tizenöt gép vár bevetésre Békéscsabán, a Tappe Kft. Gőzmalom téri telephelyén. A cég gondoskodik továbbra is Békéscsabán a városi utak, bicikliutak és járdák síkosságmentesítéséről, valamint az érintett területeken a hó eltakarításáról.

Licska Balázs

Fotók: L. P.

– A téli útüzemeltetési feladatokat Békéscsaba közigazgatási területén, vállalkozási szerződés értelmében, továbbra is a Tappe Kft. látja el – ismertette a cég részéről Csóti János projektvezető. A kft. tevékenysége kiterjed utakra, hidakra, alul- és felüljárókra, járdákra, zebrákra, bicikliutakra, buszöblökre és buszmegállókra. Hangsúlyozta: a pontos helyszíneket a megkötött kontraktus szabályozza, ugyanis a cég hatásköre nem terjed ki a megyeszékhely teljes belterületére.

Fotók: L. P.

Kisgépek és nagygépek várnak bevetésre a Gőzmalom téri telephelyen. Sorolta, hogy állandó jelleggel négy Mercedes, egy MAN hódúró, hat kistraktor, két tehergépkocsi, egy targonca és egy rakodógép áll rendelkezésre. A nagy- és a kisgépek egyaránt alkalmasak a hó eltakarítására és a só szórására, valamint egyszerre mindkettőre is. Indokolt esetben további egy MAN hódúrót, egy szállítójárművet és egy rakodógépet tudnak szolgálatba állítani.

Ugyancsak a vállalkozói szerződés rögzíti, hogy milyen típusú anyagból mennyit kell betárazniuk. A szezon kezdetéig 120 tonna útszóró sót, 80 köbméter homokot, egy tonna kálisót és egy tonna fűrészport halmoztak fel. Azt, hogy a gépek és az anyagok rendelkezésre állnak-e, a városüzemeltetési osztály minden évben ellenőrzi, ezt a szemlét november 5-én tartották.

Csóti János elmondta, hogy az ügyeleti időszak alatt – ami november 15-étől március 15-éig tart – 28 ember áll rendelkezésre, ebbe beleértve a kézi úttisztító brigádot is, azokat tehát, akik nem gépekkel, hanem kéziszerszámokkal dolgoznak.

Nagygépekkel 670 ezer négyzetméteren, kisgépekkel 95 ezer négyzetméteren gondoskodnak a feladatok végrehajtásáról, továbbá 18 ezer négyzetméteren végeznek kézi munkálatokat. És mindezek részben kiterjednek Mezőmegyerre, Gerlára és Fényesre is.

A projektvezető kiemelte: az időjárási viszonyok függvényében lehet szó síkosságmentesítésről és a hó eltakarításáról. A munkálatok megkezdését a közterület-felügyelet ügyeletese rendelheti meg és hagyhatja jóvá.

Csóti János részletezte, milyen gépekkel látja el a Tappe Kft. a téli feladatokat Békéscsabán

– Ha a napi minimum hőmérséklet nem emelkedik +5 fok fölé, akkor ügyeletet kell tartani – mondta Csiaki Tamás, a városüzemeltetési osztály vezetője. A vállalkozónak deresedés, jegesedés, ónos eső és öt centiméternél kisebb hóvastagság esetén síkosságmentesítő anyagot kell kiszórnia. Akkor kell a havat kézi erővel és gépekkel eltakarítani, ha a lehullott hó vastagsága meghaladja az öt centimétert.

Kifejtette, hogy van egy utcajegyzék: azokon az utakon kell gondoskodni a síkosságmentesítésről és a hó eltakarításáról. A feladatot ütemekre bontották, ugyanis elsőbbséget élveznek a tömegközlekedéssel érintett utak és a gyűjtőutak. Egy-egy ütemnél meghatározták a kezdési és befejezési időt, s azt, hogy mely utcák tartoznak az adott ütembe.

Alapesetben a szilárd burkolattal ellátott utak negyven százalékát vonják be a síkosságmentesítési programba. Ugyanakkor rendkívüli időjárási körülmények esetében – például akkor, ha húsz centiméternél vastagabb a hóréteg – valamennyi úton elrendelhető a hó eltakarítása.

Csiaki Tamás elmondta, hogy mivel a munkálatokat az időjárás függvényében rendelik el egységárak alapján, ezért az önkormányzat évente változó összegű forrást fordít a feladat ellátására.

Háza előtt a lakónak kell takarítania

Az ingatlanok előtti, melletti járdák esetében a síkosság mentesítése és a hó eltakarítása a lakók feladata – jelezte Csiaki Tamás. A közterületek gondozása az ingatlanok tulajdonosainak, használóinak a feladata, mégpedig az ingatlanok határvonalától a közút széléig, de legfeljebb 15 méterig. Az, aki az ingatlan előtti, melletti járda 1 méter széles sávja hó- és síkosságmentesítéséről nem gondoskodik, megsérti a közösségi együttélés alapvető szabályait – ismertette dr. Urbán-Zsilák Klára, a városháza közigazgatási osztályának vezetője. A szabályszegő több ezer forintos bírságot is kaphat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában