felelősség

2018.12.23. 06:45

Ne ajándékozzunk élő állatot karácsonyra!

Nagyon aranyosak, igazi meglepetésnek számíthatnak a karácsonyfa alá elhelyezett dobozból kiugró kisállatok, de az állatvédők mindenkit óva intenek attól, hogy az ünnepekre élő állatot vásároljanak ajándékba, legyen szó kutyáról, macskáról vagy éppen valamilyen rágcsálóról. Ha mindenképpen kisállatot szeretne valaki, várja meg míg letelik az ünnepi ajándékozási láz, és utána vegyen magához vagy fogadjon be házi kedvencet.

Balázs Anett

Az advent előtti vásárlási dömpingben sokan gondolkodnak abban, hogy szeretteik számára élő állatot vásároljanak. A házi kedvencek felelős tartásához azonban megfelelő tartási hely, gondozásukhoz anyagi fedezet és elegendő mennyiségű szabadidő szükséges, ezekkel pedig sok megajándékozott nem rendelkezik. Az állatvédők tapasztalata szerint az ilyen ajándékállatok az ünnepek után gyakran unott teherré válnak.

Nagy Éva, a Viharsarki Állatőrség Alapítvány tagja elmondta, sokan szeretnének állatot az otthonukba, és többen közülük gondolkodás nélkül tenyésztőtől vásárolják meg a hőn áhított házi kedvencet, bele sem gondolva abba, hogy a nemes felmenőkkel rendelkező állatok semmivel sem különbek keverék társaiknál.

Az állatok érző lények, nem fa alatti meglepetésnek valók. Illusztráció: Shutterstock

– Ha valaki minden szempontot figyelembe véve, alaposan átgondolva úgy döntött, hogy újabb taggal gyarapítaná az otthoni létszámot, akkor ne tenyésztőtől vegye meg egy kisebb vagyonért, hanem nézzen szét a hozzá legközelebb eső menhelyen, hiszen hazánkban, így Békés megyében is rengeteg házi kedvenc él az utcákon vagy az állatmenhelyeken – fogalmazott Nagy Éva. Hangsúlyozta, a leendő gazdik lehetőleg az örökbefogadással is várják meg, míg eltelnek az ünnepek. Ha gyermeknek szánják a kutyát, akkor a család a kicsivel együtt menjen el a menhelyre, úgy válasszák ki az ebet, és az ünnepek alatt akár többször is kimehetnek hozzá, hogy minél jobban megismerkedjenek a jószággal, így megadva annak az esélyét, hogy az örökbefogadás valóban egy életre szóljon.

A békéscsabai Remény-Lak Állatvédő Egyesület gondozásában jelenleg közel 110 kutya – köztük párhetes kölykök az anyjukkal és már tíz évet is megélt ebek – várják, hogy végleges otthonra leljenek. Az egyesület elnöke Bencsik Tiborné elmondta, akár jól is elsülhet az ajándékozás, ha a fogadó fél tisztában van vele, mit vállal. Hozzátette, bár télen nehezebben megy az örökbeadás, ám karácsonykor nagyon megválogatják, kinek adnak ki kutyát. Az egyesület németországi szervezettel is kapcsolatban van, akik sok esetben segítenek külföldre „gazdásítani” az ebeket.

– Németországban is jól tudják, hogy az ünnepek alatt sokan meggondolatlanul vesznek magukhoz állatokat, ezért ott a karácsonyi időszakban nem foglalkoznak örökbeadással – árulta el Bencsik Tiborné.

Telt házzal működik a Szarvas Kóbor és Elveszett Kutyáiért Állatvédő Egyesület is, ahol – akár csak az előző helyen – ivartalanítási kötelezettséggel adnak ki kutyákat. Az egyesület elnöke, dr. Kozák Adrienn ­Réka itt is óvatosságra int, ha valaki kimondottan karácsonykor szeretne örökbefogadni vagy kisállatot ajándékozni.

Ajándéknak nem adnak ki kutyát

Az Orosházi Állat és Természetvédő KHE Szikhát Állatotthon telepvezetője Pusztai Ilona elmondta, ők bizony karácsonykor egyáltalán nem adnak kutyát örökbe, főleg akkor nem, ha valaki kimondottan ajándéknak szánná a jószágokat.

– Több mint kétszáz kutyát kell ellátnunk. Sajnos, a környékről naponta több ebet is hoznának be. Hiába az ingyenes ivartalanítási programunk, még mindig sok a felesleges szaporulat ezzel együtt a kidobott kutya. Meghatározott a létszám, nem lehet a végletekig összezsúfolni az állatokat, amelyekről nap mint nap gondoskodni is kell. Éppen ezért ha azzal állítanak be, hogy a gyereknek vagy valakinek karácsonyra, illetve egyéb alkalmakra kutyát szeretne ajándékozni, elutasítjuk. Sajnos ezek az ebek legtöbbször az utcára kerülnek, hiába van bennük chip. Az örökbefogadási szerződésükben alá is íratjuk a befogadóval, hogy vállalja a felelősséget a kutyáért, melyet gondozni ápolni fog, és mindent megtesz azért, hogy az állat ne szökjön meg az otthonából – fejtette ki Pusztai Ilona.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában