Ünnepi bevásárlás

2018.12.09. 06:50

Jelentős forgalmat várnak a Csaba Center kereskedői

Mind a kereskedői, mind a vásárlói oldalon javában tart a karácsonyi dömping a Csaba Centerben. A teljes decemberi kiskereskedelmi forgalom rekordmértékű, hatszázalékos növekedésére számít, az év utolsó hónapjának forgalma megközelítheti az 1200 milliárd forintot – véli az Országos Kereskedelmi Szövetség. Eközben megyénk legnagyobb bevásárlóközpontját, a Csaba Centert egy átlagos hónaphoz képest akár 50 százalékkal többen, vagyis 650-700 ezer látogató is felkeresheti ebben az időszakban.

N.-L. V.

Hrabovszki György szerint idén is az ékszerek, a ruházat és a műszaki cikkek a legnépszerűbb ajándéktárgyak. Fotó: Imre György

Az év utolsó hónapja nagyon sok kereskedő számára rendkívül mozgalmas, hiszen jelentős mennyiségű terméket értékesítenek a karácsonyi lázban; a decemberi bevétel egy másik hónap többszöröse is lehet – fogalmazott Czibula Zoltán, a kereskedők, vállalkozók megyei szervezetének titkára.

Mindezt alátámasztja az OKSZ becsélése is, miszerint idén csak az ünnepekre szánt élelmiszerekre körülbelül 100 milliárd forintot fordítanak majd a vásárlók. Ajándékokra várhatóan 100 milliárd feletti összeget költenek, ebben a hagyományos ajándékokon túl például a vásárlási utalványok, színházjegyek vagy utazások is benne vannak.

Fotók: Imre György

Nem meglepő, az online rendeléseknél is a karácsonyi időszak az egyik legerősebb az évben, ilyenkor az átlagosnál 25-30 százalékkal több rendelést mérnek, a vásárlások értéke pedig érezhetően emelkedik: tavaly például az egész éves online kiskereskedelmi forgalom 35 százaléka az utolsó negyedévben történt. S bár az online vásárlás egyre népszerűbb, a Jófogás 10 ezer internetező bevonásával készített online kutatása szerint a vásárlók mindössze 32 százaléka tervezi, hogy idén webshopban szerzi be a meglepetést, míg 68 százalék a bolt mellett tette le voksát.

A felmérésből arra is fény derült, a megkérdezettek többsége (36 százalék) időben, már december elején elkezdi a vásárlást, sőt, sokan (30 százalék) már ősszel elindítják az ajándékvadászatot; 16 százalék egy-két héttel az ünnepek előtt indul beszerző körútra, míg 19 százalék vallotta be, hogy mindent az utolsó pillanatra hagy.

Hrabovszki György szerint idén is az ékszerek, a ruházat és a műszaki cikkek a legnépszerűbb ajándéktárgyak.

Hrabovszki György, a Csaba Center igazgatója is megerősítette a felmérés eredményeit. Lapunk megkeresésére elmondta, vélhetően a különböző kuponakcióknak és a Black Fridaynek köszönhetően idén valamivel tudatosabban és korábban, már novemberben elindult a karácsonyi vásárlási láz a bevásárlóközpontban.

– A születésnapunkon, november 24-én már egyértelműen látszódott, hogy nemcsak a programok, hanem a karácsonyi vásárlás mozgatja az embereket. Egy nagyon erőteljes hétvégét zártunk akkor, s azóta is sikerül hozni azokat a számokat. A korábbi felméréseink alapján decemberben egy normál látogatottság (körülbelül 450 ezer fő) akár másfélszeresét is elérjük – fogalmazott az igazgató. Hozzátette, a legerősebb hétvége még mindig az aranyvasárnap és az azt megelőző szombat. Ezeken a napokon a személyzetet is megerősítik, általában kétszeresére növelik az állományt.

A Center nyitvatartása kapcsán az igazgató elmondta, tapasztalataik szerint vannak, akik 24-ére időzítik az élelmiszerek és az egyéb ajándékok beszerzését, ezért a boltok zöme nyitva tart, igaz, a megszokottnál rövidebb ideig, 14 óráig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában