házirend

2018.12.02. 11:15

Emeljünk szót, ha hangos a szomszéd

Hangos a szomszédom, nem tudok pihenni – ehhez hasonló olvasói jelzéseket rendszeresen kapunk. Legutóbb a megyeszékhely egyik nagyobb lakótelepéről érkezett ilyen megkeresés. Az illető elmondása szerint a mellette lévő lakásba költöző új szomszéd egyfolytában zajong.

Busi Ottó

A panasz szerint nem hat a szép szó, a kifüggesztett házirend, a többi lakóval való közös fellépés, a hangoskodás nem marad abba. Most mit csináljak? – tette fel a kérdést olvasónk. Megpróbáltunk utánajárni, hogy mit lehet tenni ilyen esetben, esetleg változott-e valami az elmúlt években a probléma kezelésében.

– A házakban alkalmazott házirendben több szabály is vonatkozik a gépek használatára, illetve a zajkibocsátásra. Bár el kell ismerni, ezek szövegezése idejét múlt, ugyanakkor az is tény, hogy a házirend be nem tartására vonatkozóan szankcionálási lehetőség igen csekély mértékben lehetséges – árulta el a Békéscsabai Lakásszövetkezet ügyvezető igazgatója. Benedek László hozzátette, az a lakó, akit zavar a szomszéd zajongása, a rendőrségen tehet bejelentést, de volt arra is példa, hogy a teljes lépcsőház közössége együttesen lépett fel.

A szomszéd zavaró magatartásának, ha szép szóval nem megy, hivatalos úton is gátat szabhatunk. Illusztráció: Shutterstock

– Reggel becsöngettek a tulajdonoshoz, egy, az előző napi házibulit követően, és elmagyarázták neki, hogy nem helyes, amit tett – elevenítette fel az esetet az ügyvezető igazgató.

A lakásszövetkezethez évi két-három alkalommal érkezik panaszos bejelentés a hangoskodás miatt. Vannak azonban olyan területek, ahol rendszeresen felmerül ez a probléma.

Felkerestük a kérdéssel a polgármesteri hivatalt is, hírportálunknak dr. Urbán-Zsilák Klára, a közigazgatási osztály vezetője válaszolt, aki elmondta, a zavaró, hangos magatartás általában csendháborítást valósít meg, ilyenkor pedig a területileg illetékes rendőrkapitányság tud intézkedni, azonnali bejelentés esetén.

Hozzátette, a szomszéd zavaró magatartása esetén a panaszos dönthet úgy is, hogy nem a rendőrség felé él jelzéssel, hanem birtokvédelmi eljárást indít. Amennyiben a zavaró magatartás több mint egy éve tart, akkor birtokvédelmet csak az illetékes járásbíróságtól kérhet a panaszos, amennyiben azonban kevesebb mint egy éve, akkor a panaszos választhat, hogy a járásbíróság vagy a jegyző előtt indítja meg az eljárást.

– Fontos hangsúlyozni, ebben az eljárásban mindent a kérelmezőnek kell bizonyítania, a hatóság hivatalból bizonyítást nem folytat. A birtokvédelmi eljárás mindig kérelemre indul, illeték lerovásával egyidejűleg. A panaszosnak meg kell jelölnie név és cím szerint azokat, akikkel szemben a birtokvédelmet kéri. Meg kell jelölnie, hogy mi a birtoksértés, és bizonyítékokkal alá kell támasztania, illetőleg konkrétan meg kell jelölnie, hogy mire irányul a birtokvédelmi kérelme, azaz, hogy mi a döntésre irányuló kifejezett kérvénye. Eredményes birtokvédelmi kérelem csak megfelelő bizonyítékok benyújtásával terjeszthető elő, a kérelmező állítása önmagában bizonyítékként nem elegendő – részletezte dr. Urbán-Zsilák Klára a teendőket.

A házibuli is szabályozva van

A lakásszövetkezet szabályzata szerint nem megengedett este 10 órától reggel 7 óráig a zajos, a szomszédos lakásokba áthallatszó éneklés, kiabálás, botrányt okozó ittasság, nagy hangerővel történő rádió-, tévé-, magnetofonhallgatás, háztartási vagy egyéb gép üzemeltetése, hangszer használata. A lakóépületben zajt okozó háztartási és egyéb gépek használata, zajjal járó építési, szerelési munka végzése, jelentékeny zajjal járó bármilyen más tevékenység munkanapokon 8 és 18 óra, szombaton 9 és 14 óra között végezhető. A háztartási gépek használata vasárnap és ünnepnapokon 9 és 12 óra között engedélyezett.

Természetesen a korlátozások az azonnali beavatkozást igénylő hibaelhárításra nem vonatkoznak. Az esetenkénti családi, házi rendezvényekkel is foglalkozik a szabályzat, e szerint az ezzel járó zaj nem lehet olyan mérvű, hogy az a környező lakásokban mások nyugalmát, pihenését zavarja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában