Életforma

2018.12.04. 06:45

A jövő munkavállalója mobil, nem lesz állandó helyhez kötve

Robotok, algoritmusok és változások között – mire készüljön fel a jövő munkavállalója? címmel tartott előadást Kánai András kommunikációs szakember, futurológus és sci-fi blogger a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Békés Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság által szervezett pályaorientációs konferencián nemrég a Phaedra Rendezvényközpontban.

Nagy-Laczkó Viktória

Kánai András futurológus tartott előadást. Fotó: Kiss Zoltán

A szakember a legújabb tudományos kutatások alapján elemezte a trendeket, sőt, alternatív jövőképeket is felvázolt a közel egyórás prezentációja során.

– Bár egyre több területen jelenik meg a robotizálás (egyelőre főként az ellátórendszerben és a logisztikában), és mindent megpróbálunk automatizálni a világban (például számos olyan applikáció létezik, amit mesterséges intelligencia segítségével fejlesztettek), jelenleg nem a munkahelyek megszűnése felé haladunk, hanem a munkamegosztás irányába – véli Kánai András jövőkutató, aki az ismeretterjesztő előadásában elsőként a technológiai változásokra és azok hatására tért ki.

Kánai András futurológus tartott előadást /Fotó: Kiss Zoltán/

A szakember véleménye szerint a robotok nem fogják „elvenni” az emberek munkáját, az egyéneknek ugyanúgy meglesz a rendeltetésük a jövőben, mint ma, csak a lehetőségeik sokkal kiterjedtebbé válnak, mint eddig bármikor. Mint mondta, a jövőben folyamatosan új, ma még nem létező pozíciók jönnek majd létre, amelyek kiszolgálják a megváltozott szokásokat. Példaként hozta fel, hogy 2015-ben olyan munkakör még nem létezett Magyarországon, hogy közösségimédia-menedzser, ma pedig a Google már 128 ezer találatot dob ki a keresésre. Kánai András ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy fel kell készülnünk a technológiai fejlődésekre, ki kell alakítanunk az együttélés új szabályait, afféle új együttműködési metódusokat.

– Tokióban már robotok fogadják egyes hotelekben a vendégeket, de az idősek gondozásában is alkalmazzák a gépeket, sőt, a 2020-as tokiói olimpián is robothoszteszek segíthetik az eltévedt embereket. Innen nézve, ahol mi vagyunk, még sci-finek tűnik mindez, de előbb-utóbb nekünk is fel kell tennünk azokat a kérdéseket, hogy mit tudunk majd a robotokkal kezdeni, és rá kell jönnünk arra is, hogyan tudunk együtt élni velük – mondta.

A szakember kitért arra is, hogy a jövőben gyökeresen megváltoznak a munkavállalói élmények és a munkahelyek. E folyamatot pedig egyrészt a mobilinternet elterjedésével köti össze. Előrejelzések alapján 2020-ra ugyanis 5 milliárd embernek lesz mobilinternet-hozzáférése. A munkahely, mint fizikai értelemben kötött hely, elveszti jelentőségét, és egyre több szabadúszó, freelancer jelenik meg a munkaerőpiacon. Mint mondta, a munkával foglalkozó szakemberek szerint 2025-re az új munkahelyek körülbelül 70 százaléka szabadúszó pozíció lesz.

– Egyre fontosabbá válik a csapatmunka is, valamint az ökológiai tudatosság. A jövő munkavállalóinak a legfontosabb szemponttá válik, hogy haszna és minél kevesebb káros hatása legyen a munkájának – fogalmazott. – De a társadalmi változásokkal is számolni kell. Egyrészt egyre jobban elterjednek a kínai cégek, másrészt az egész világ elöregszik, és eljön az az átmeneti időszak, amikor különböző korcsoportú emberek jelennek meg a munkahelyeken.

Élethosszig tart a tanulás

A szakember úgy véli, az elkövetkező 1-2 évtizedben a minimális technikai affinitás és a nyitottság, a rugalmasság, a nem automatizálható tulajdonságok – például a kreativitás, az értékítélet – fejlesztése, a globalizációra való felkészülés kerülnek az előtérbe. Ezek mellett a startup- és az adatelemző mentalitás elsajátítása, valamint a biztonsági kérdések terén történő felkészülések azok a képességek és stratégiák, melyek segítenek, hogy a szellemi és fizikai dolgozó megmaradjon a munkaerő-piacon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában