Orosháza/Gádoros

2018.11.28. 17:20

Szobafestőből lett börtönőr: nem jó kaland a drogos élet

Egykori iskolájában tartott előadást fordulatos életéről Drimba Tibor körletfelügyelő.

Cs. I.

Innen indultam című beszélgetős műsorba – visszahívták egykori iskolájába, az orosházi Kossuth mezgébe a gádorosi Drimba Tibort, akit a szülői házból szobafestőként bocsátottak útra 1993-ban. Mesélt arról, miként lett szobafestőből egyenruhás (napjainkban a Szegedi Fegyház és Börtön III. számú objektumában, Nagyfán körletfelügyelő).

Megható pillanat volt, amikor felfedezte a hallgatóság soraiban egykori osztályfőnökét, Balogh Miklósné Éva nénit. Köszönetet mondott pedagógusának a szigorú következetességért, amivel megszerettette vele tanult szakmáját. Arra buzdította a mezgés tanulókat, ők is használják ki középiskolás éveiket és azt tanulással töltsék. Nem titkolta, voltak neki is nehézségei, de kitartó szorgalommal elvégezte a szakmunkásképzőt és az élet őt igazolta: jó szakemberként megállta a helyét itthon és külföldön is. Ám ő többre, másra is vágyott, miközben ragaszkodott a szülői ház közelségéhez – s ahogy telik az idő, egyre többet autózik haza, édesanyjához Gádorosra, családjával.

A szerző felvételei

Arra a kérdésre: vajon gondolta-e 1993-ban, hogy 2018-ra hova jut? – úgy válaszolt, érezte, ki kell mozdulnia Gádorosról, fejlődnie kell, s ehhez a legjobb utat választotta, a folytonos tanulást.

Drimba Tibor mesélt 25 éves szakmai tapasztalatairól, arról, milyen göröngyös utat választ az a fiatal, aki a szenvedélyek rabjává válik. Figyelmeztetett: az energia italok korlátlan fogyasztásával is mekkora kárt tehetnek önmagukban. De az internetfüggőség következményeire, a drog, az alkohol veszélyeire is ráirányította a figyelmet: sokszor egy alkoholmámoros ébredés (például egy kocsmai verekedés után) döbbenti rá a fiatalt, hova vezet, ha nem tud tartalmas célt találni életének.

Prevenciós előadásában a Nagyfán dolgozó körletfelügyelő a drogozók elmagányosodásáról, a törvénnyel való ütközéseikről s azok következményeiről („odavarrják” ám a 15 évet!), a fiatalkorúak börtönéről, az ott zajló erőszakos megnyilvánulásokról is mesélt hiteles őszinteséggel. Szinte hallani lehetett a csendet, ahogy figyelte az előadót a fiatal, kíváncsi hallgatóság. Kisfilmes bejátszásain látottakról közösen beszélgettek. Megismerve a fogvatartottak élettörténeteit, szembesítette a diákságot: aki droghoz nyúl, s azt hiszi, jó kaland belekeveredni, az nagyon téved. Picit drogozni lehet? Na, ne! Valaki vagy drogozik, vagy nem.

 

A lezüllés gyors és sokszor visszafordíthatatlan. A börtönök világára kíváncsi kérdésfelvetésekre is őszintén válaszolt a szakember, aki munkája és családja (3 gyermek édesapja) mellett rendszeresen látogat középiskolákat a drogprevenciós előadásával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában