önkéntesek

2018.11.25. 15:34

Mesék olvasásával gyógyítják a beteg gyermekeket

Önkéntes meseolvasók segítik a Békés Megyei Központi Kórház Pándy Kálmán Tag­kórház Gyermekosztályán lévő 3 és 18 év közötti beteg gyermekek gyógyulását. A Gyógy­varázs nevű program – mely keretében hetente több alkalommal is ellátogatnak a karitatív tevékenységet végzők a kisebbekhez, nagyobbakhoz – évek óta jól működik, sőt nemcsak felnőttek vesznek benne részt, a kötelező szolgálatot teljesítő diákok is megfordulnak az intézményben. Az osztályon folyamatosan várják az önkénteseket.

Nagy-Laczkó Viktória

A klasszikus értelemben vett, életkornak megfelelő rendszeres meseolvasás nélkülözhetetlen és kihagyhatatlan építőköve a gyermek életének, ugyanis az adott életkornak, értelmi fejlettségnek megfelelő mese nagyban fejleszti a kicsik gondolkodását, képzeletét, fantáziáját, szókincsét. A mesék nemcsak a fejlesztésben játszanak kiemelt szerepet, hanem megoldásra és megküzdésre is tanítják a hallgatóságot.

– A jó mesében mindig van valamilyen konfliktus, segítő és gátló tényezők, s van valamilyen megoldás is. S azáltal, hogy a főhős hogyan küzd meg a nehéz helyzetével, megoldásra és megküzdésre tanítja a gyerekeket. Ezek szimbolikusan jelennek meg, de áttevődnek, transzformálódnak. Ebben rejlik a mese gyógyító hatása, a gyerekek azonosulnak a főhőssel, és egy mintakövetés következik be – foglalta össze Szabó Anna pszichológus.

 

Könnyen azonosulnak a főhőssel a gyermekek /Illusztráció: Shutterstock/

A mese erejével a Békés Megyei Központi Kórház Pándy Kálmán Tagkórház gyermek­osztályának dolgozói is tisztában vannak, ezért évek óta kiemelt szerepet kap a meseolvasás. Az intézmény egy 2014-ben meghirdetett műszerpályázat kapcsán jelentkezett a K&H Gyógyvarázs elnevezésű programra, mely lehetőséget biztosít karitatív meseolvasásra. Az érdeklődőnek nincs más teendője, mint az, hogy a bank felületén jelentkezik a kórház által megadott időpontokra.

A jelentkező önkéntest az intézménybe érkezve a nővérek bekísérik a kórterembe, ahol a kis beteg ágya mellett vagy az asztalnál helyet foglalva veheti elő a tarsolyából a „mesés lehetőségeket”, amelyek közül (vagy az osztályon rendelkezésre állók közül) választanak a gyermekek. Érkezés előtt a meseolvasók felhívják az érkezésük napján az osztályt, hogy megkérdezzék, hányan és milyen életkorúak vannak oda felvéve. A kisebbek számára sárkányos, királyfis, királylányos, állatos tartalmú könyvekkel készülnek, az idősebbeknek tanulságos történet ajánlott.

– Találkoztunk már gyermekkel és szülővel is, aki elutasította a meseolvasást. A legtöbbször azért kíváncsian, örömmel fogadják ezt a lehetőséget. A program meghirdetésekor népszerű volt az önkénteseket megszólító program, majd visszaesett az érdeklődés, de mostanában megint sokan jöttek – árulta el Fiszter-Fábián Krisztina főnővér.

A kórtermekben televízió működik, ami szükséges jó/rossz a gyermekek betegszobában való tartására, figyelemelterelésére és időtöltésére. – A meseolvasásról, a könyvek hozataláról a gyermekek és a szülők is megfeledkeznek, de ha mégsem, akkor is jó és kedves dolog egy másik személytől, eltérő hangsúllyal és hanghordozással elmondott történetet meghallani és meghallgatni. Ajándéknak is tekinthető a kórházi bentlét alatt – fogalmazott.

Négy nap a meseolvasóké

Fiszter-Fábián Krisztina főnővér elmondta, folyamatosan várják a meseolvasókat a gyermekkórházba. Az időpontok meghatározásakor az osztály működési rendjét vették figyelembe a dolgozók. Így kedden, csütörtökön és hétvégén is várják 14 és 15 órakor a segíteni akarókat az intézményben.

Jelentkezni a bank oldalán keresztül lehet. Az önkéntes felnőtteken kívül hétfőn, szerdán és pénteken ugyanezen időpontokban iskolásokat is tudnak fogadni, akik a kötelező szolgálatot teljesíthetik ezáltal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában