Zöldségszárító

2018.11.06. 19:50

Lépést tartanak a változó gazdasági környezettel a kaszaperi üzemben

Aszalt gyümölcsökkel teli tányérokon kínálta Kun László polgármester a gyümölcs- és zöldségszárító üzem termékeit – szilvát, paradicsomot, almát – a legutóbbi kistérségi társulási ülésen. A csemege mindenkinek ízlett.

Csete Ilona

Az üzemet nem is olyan régen avatták fel. Sokéves elképzelés valósul meg lépésről lépésre a településen, ám a gazdasági környezet folyamatosan változik. A közmunkások – kezdetben százötvenen voltak – zöme megtalálta a számításait a környék termelő vállalkozásaiban; és ahogyan a munkaerő, úgy a térségre korábban jellemző alapanyag-mennyiség is megfogyatkozott.

Munkában a paprika csomagolását végző gép /A szerző felvétele/

A polgármester emlékeztetett, 2015-ben felújítottak egy öreg épületet. Akkor 12 millió forint támogatást kaptak, és vállaltak 10 százalék önerőt, később pedig újabb 9,5 millió forintot. Ekkor a cél a gyógynövények feldolgozása volt hosszú távú munkalehetőséget biztosítva. Hogy legyen egy zöldségszárító is, újabb 20 milliós fejlesztés történt, 6,8 milliós önkormányzati rész hozzáadásával. A közel 60 milliós gépberuházás keretében lett fűszerpaprika tisztítására, őrlésére, csomagolására alkalmas gépük is. A 2017-es év újabb lépést hozott: majd’ 104 milliós forrás érkezett – 6,8 milliós önrész hozzáadásával – a zöldség-gyümölcsszárító üzem építésére, gépek beszerzésére. Azóta bebizonyosodott: csupán fűszerpaprikával nem lehet a kapacitást kihasználni. Alapanyagok és kistérségi összefogás, akarat kell.

– Nem mindegy az sem, milyen minőségben jut el hozzánk a szárításra szánt alapanyag – tette hozzá Kun László, aki arról is beszámolt, hogy a közelmúltban 43 milliós forrást nyertek a Belügyminisztériumtól. Szükséges szállítójármű, nedvességmérő, vonalkódos címkenyomtató, a párátlanítás automatizálása, és hűtőtárolót is kialakítanak.

A helyszínen a fűszerpaprika szárítását láttuk kedden: az illat páratlan, a végtermék első osztályú. A kaszaperiek saját termék, a sómentes levesbetét előállításán is dolgoznak.

Simonka György országgyűlési képviselő emlékeztetett: ezt az üzemet Kaszaper nem magának építette, hanem a térség alapanyagainak a feldolgozására. Azt javasolta, a kaszaperiek végezzenek piackutatást, működtessék tovább a zöldség-gyümölcsszárítót, ugyanakkor a települések képviselő-testületei döntsenek, miből és mennyi árualapot képesek beszállítani oda.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában