Ne tartsd magadban!

2018.11.08. 19:50

Elérhető a segítség: krízisambulancia nyílt Orosházán

Gyakran fordul elő, hogy a kapcsolati erőszak áldozatai megpróbálják fenntartani a látszatot, hogy boldogságban, szeretetben élnek, miközben ez teljesen felemészti őket, és szenvednek. Ezt a külső látszat és belső feszültség közötti ellentétet szimbolizálja az Ökumenikus Segélyszervezet figyelemfelhívó kampányának szimbóluma, egy óriás matrjoska baba, ami Orosházára is megérkezett. Az összes olyan városban megjelenik, ahol krízisambulancia nyílt, ráirányítva a figyelmet az elérhető segítségre.

Csete Ilona

Országszerte 7 krízisambulancia nyitotta meg kapuit a kapcsolati erőszak veszélyeztetettjeinek és áldozatainak megsegítésére. A tanácsadó irodák elsődleges célja, hogy a szakemberek minél előbb hatékony segítséget nyújthassanak az érintetteknek, megelőzve így akár súlyos krízishelyzetek kialakulását.

A Miskolcon, Szolnokon, Orosházán, Budapesten, Devecseren, Mosonmagyaróváron és Kaposváron működő ingyenes tanácsadó szolgálatok azoknak szeretnének segíteni akár anonim módon, akik kapcsolatában jelen van a félelem, tehetetlenek párjuk agresszivitásával szemben, vagy többet szeretnének megtudni arról, hogy mit tehetnek, ha bántalmazói kapcsolatban élnek, de olyanoknak is, akik nem tudják, hogy normális-e egyáltalán az, ami a kapcsolatukon belül történik.

A figyelemfelhívó babáknál szórólapok vannak. /A szerző felvétele/

A krízisambulanciákon szociális szakember, pszichológus és jogász segít feltérképezni, s adott esetben kilépni a bántalmazói helyzetből. Igaz, a bántalmazottak gyakran titokban akarnak maradni, de elérkezik egy pont, onnantól érdemes szorgalmazni a személyes találkozást.

Érzelmi, lelki lehet az erőszak

– Már nem kell száz kilométereket utazni, szakembereink helyben vannak, s ha kell, s kapacitásuk engedi, megszervezik, hogy a bántalmazott településére elmenjenek, ott egy társszervezetnél találkozzanak – hangsúlyozta a hálózat létjogosultságát Rácsok Balázs, az Ökumenikus Segélyszervezet szakértője, a segélyszervezet szociális és fejlesztési igazgatója.

Amikor bántalmazásról beszélünk, a legtöbbeknek a fizikai vagy szexuális erőszak jut eszébe, pedig épp annyira lehet bántalmazás az érzelmi, a lelki erőszak vagy akár a másik fél anyagi zsarolása is. A baj sok esetben megelőzhető, ha az érintettek időben megtalálják a megfelelő fórumot, ahol bizalommal beszélhetnek problémáikról.

Segítség lehet a rokonoknak is

Olyan képzett segítővel oszthatják meg nehéz helyzetüket, azzal kapcsolatos érzéseiket a bajba jutottak, akitől támogatást kaphatnak a megoldáshoz a krízisambulancián. Segítik azokat a hozzátartozókat, rokonokat, ismerősöket is, akik tudnak valakiről, aki bántalmazást él át, és szeretnék ebből a helyzetből kijuttatni. A krízisambulancia elérhető azoknak is, akik szeretnének többet tudni a bántalmazás típusairól, veszélyeztető jelekről.

– Felhívja a figyelmet a matrjoska baba: van segítségük a bántalmazói kapcsolatban élőknek. A Békés megyei régióban élő érintettek az orosházi krízisambulanciát kereshetik. Az a cél, hogy minél többekhez eljusson ez a kiemelkedően fontos üzenet – mondta Rácsok Balázs. A konzultációk és szolgáltatások előre egyeztetett időpontban vehetők igénybe.

A krízisambulancia elérhetősége: [email protected]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában