BÉKÉSCSABA

2018.10.29. 13:44

Új jelek lesznek az üzemanyagoknál, de marad a régi is

Az uniós irányelv alapján, egységes méretű és formátumú címkék segítik majd a tájékozódást a benzinkutakon az EU összes országában. Sokan félreértették, de nem lecserélik, hanem kiegészítik a mostani jelöléseket az újjal, így nem kell attól félni, hogy tömegesen rossz üzemanyagot tankolnának az autósok a járműveikbe.

Busi Ottó

– Európai uniós irányelv írja elő minden tagországban az egységes üzemanyag-jelölő címkék bevezetését, de megmaradnak a benzinkutakon az üzemanyagok megszokott helyi jelölései is – mondta Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) főtitkára nemrégiben az MTI-nek.

Szabó Ferenc, a Békéscsaba és Gyula közt elhelyezkedő Power Petrol állomás vezetője úgy fogalmazott, ők még nem kapták meg a kutakra helyezendő jelöléseket, de amint megérkezik, kiteszik azokat a megfelelő helyekre. Szabó Ferenc is hangsúlyozta, a régi jelölés megmarad, és meglátása szerint nem várható kavarodás a kutakon, a jelölés pedig elsősorban az idegen országban autózóknak jelenthet segítséget. A félretankolás egyébként elmondása szerint nem jellemző, ha mégis megtörténik, az elsősorban figyelmetlenség miatt következik be; akkor, ha például a sofőr épp mással foglalkozik a tankolás mellett.

Az autómentéssel foglalkozó Szocso Car Kft. képviselője elmondta, több járművel is járják az utakat, külföldön is dolgoznak, de sosem okozott gondot a tankolás, az egyes üzemanyagtípusok beazonosítása. Véleménye szerint azonban, ha a régi jelölést megszüntették volna, az elég nagy problémát okozna az autósoknak.

Fotó: Lehoczky Péter

A személyszállítással foglalkozó taxisok sem aggódnak, ők már rutinból tankolnak, és elmondásuk szerint az új mellett megmaradó régi jelölések biztonságot adnak, nem lesznek félretankolások. A taxisok azt is hozzátették, ma már az autók egy része nem is engedi, hogy más típusú tömlőt dugjunk az üzemanyagtankba.

Geometriai formákkal jelzik majd az egyes típusokat, egységes lesz a szimbólumrendszer Európa-szerte

A benzint a kör, a gázolajat a négyzet, az üzemanyaggázokat pedig a rombusz formájú matrica jelöli. A Magyarországon kapható benzinfajtáknál egységesen az E5 jelölést alkalmazzák. Az E az etanol rövidítése, az E5 pedig azt jelzi, hogy az üzemanyag legfeljebb 5 százalék etanolt tartalmaz, az országban jelenleg csak ilyen benzintípusú üzemanyagot forgalmaznak. A dízelt a B7 matrica jelöli. A szakértő szerint Magyarországon ez eleinte okozhat félreértéseket. Az egységes európai címkék pluszinformációt jelentenek, amelyek minden európai uniós országban egyértelműek – emelte ki Grád Ottó, a MÁSZ főtitkára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában