1956-os forradalom

2018.10.23. 14:13

Számos településen megemlékeztek 1956 hőseiről

Irodalmi műsorokkal, ünnepi beszédekkel emlékeztek meg az 1956-os forradalomról a megye több településén is.

Hírlap-összeállítás

GYULA

Gyulán két helyszínen emlékeztek. Az ünnepi program a Gyulaváriban található 1956-os kopjafa megkoszorúzásával kezdődött, majd a belvárosi Október 23. téren folytatódott. A helyszínen Takács Árpád, a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott mondott emlékbeszédet, melyben kiemelte, október 23-án arra emlékezünk, hogy a nemzet legfőbb értéke a szabadság.

Fotó: Kiss Zoltán

– Akik ma itt vagyunk mindezt jól tudjuk. Nincsenek kétségeink a forradalom erkölcsi tisztasága kapcsán, de emellett azt is tudjuk, hogy bár Magyarország békében, független nemzetállamként létezik, ennek megőrzése a mi feladatunk. Fontos tisztában lennünk azzal, hogy 1956-hoz hasonlóan 2018-ban is léteznek olyanok, akiknek nem érdeke a magyar nemzet, kultúra, hősök hagyatékának megőrzése és egyben tartása – fogalmazott.

 

A kormánymegbízott beszédét követően Görgényi Ernő polgármester ünnepi bejelentést tett. Elmondta, hogy a város 56-os polgármestere, M. Szabó András által létrehozott 1956 Október 23. Alapítványt október 17-én értesítette arról a legfőbb ügyészség, hogy egy semmisségi eljárás keretében megsemmisítették azokat az egykori, a diktatúra által törvénytelenül hozott ítéleteket, melyekben elítélték az ‘56-os gyulai forradalmárokat.

Videó: Kiss Zoltán

Az ünnepi műsort Varga Miklós énekes, színművész, Olasz Szabó Soma színművész, a békéscsabai Tabán Táncegyüttes, a Calliope Színjátszó Kör diákjainak műsora, valamint az emlékmű koszorúzása zárta.

SARKAD

Sarkadon több mint százan vettek részt a Béke sétányon, a központi orvosi rendelőnél lévő kopjafánál tartott keddi megemlékezésen, ünnepségen. Irodalmi műsorral jelentkeztek az Ady Endre-Bay Zoltán gimnázium tanulói, felidézve azt, amikor Dávid harcolt Góliát ellen. Beszédet mondott Zalai Mihály, a Békés megyei közgyűlés elnöke, aki elmondta, hogy 1956-ban Féja Géza gondolataival kezdte meg adását a Békés megyei Szabadság rádió.

Fotó: L. B.

– Egy ifjú, nagy nemzet jelent meg az utcán. A magyar név szerte a világon a legmagasabb emberi rangot jelenti – idézte fel Féja Géza szavait Zalai Mihály. Hozzátette: 62 éve nagyrészt vérontás nélkül zajlottak az események Békés megyében, forradalmi bizottságok alakultak. Sarkadon Tanító Árpád vezette az ellenállást, lefegyverezték a rendőrséget, ledöntötték a szovjet emlékművet. A szovjet csapatok bevonulása után a sarkadiak sztrájkot hirdettek, a kendergyár hónapokon keresztül állt.

Fotó: L. B.

Sosem hagytuk, hogy mások mondják meg, hogyan éljünk. Megillet minket a döntés szabadsága. Élni csak így érdemes. A haza és a szabadság ügyében nincs alku – zárta gondolatait Zalai Mihály.

GYOMAENDRŐD

Gyomaendrődön a Szabadság téren gyűltek össze a megemlékezők. Dr. Latorcai Csaba közigazgatási államtitkár ünnepi beszédében a magyarság történelmének legszebb és legnemesebb szabadság küzdelmének nevezte a 62 évvel ezelőtti 13 nap eseményeit. Többek között szólt a gyomai származású Határ Győző Kossuth-díjas magyar íróról, aki az 1956-os forradalom után Londonba kényszerült emigrálni. Felelevenítette a 16 éves endrődi fiatal, Oszlács Béla történetét is, akit a karhatalmisták agyonlőttek, illetve megemlítette a településen 62 évvel ezelőtti decemberi tüntetést, mely fiatalok letartóztatása miatt történt.

Fotó: B. A.

– Mi magyarok tudjuk milyen az, ha túlerővel szemben kell harcolni a szabadságért és a függetlenségért. Forradalmaink és szabadságharcaink példája áll ebben a tekintetben előttünk. Mi magyarok büszkék vagyunk 1000 esztendős történelmükre, annak minden felemelő és gyászos pillanatával együtt – hangsúlyozta az államtitkár.

Dankó Béla országgyűlési képviselő úgy fogalmazott, 56 a rendszerváltás és magyar demokrácia bölcsőjeként máig élő, máig ható energiával töltötte fel a nemzeti szuverinitásunk ügyét. Hozzátette, a mai ünnepen az emlékezés mellett a hit, a reménység és a küzdelem mécsesei is lobognak.

Az ünnepi beszédeket és műsort követően a jelenlévők a Hősök Emlékműnél elhelyezték a koszorúkat és az emlékezés virágait.

MEZŐBERÉNY

Mezőberényben az ’56-os emlékműnél kezdődött az ünnepség, ahol Siklósi István ismertette Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnökének gondolatait, aki nem tudott jelen lenni a programon. Ezt követően ünnepi testületi ülés keretében adta át a polgármester és Szekeres Józsefné alpolgármester dr. Zuberecz Zoltán háziorvosnak a „Mezőberényért” kitüntető címet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában