turizmus

2018.10.27. 11:20

Még több vendég látogat el Gyulára

Tovább emelkedett a vendégéjszakák száma az év első nyolc hónapjában Gyulán. Mind a szezonon kívüli, mind a főszezoni időszakban növekedést regisztráltak a fürdővárosban, amivel folytatódtak a 2010 óta tartó kedvező folyamatok.

Papp Gábor

A szezonon kívüli időszakban, az év első öt hónapjában 187 ezer 648 vendégéjszakát regisztráltak Gyulán, ami 17 százalékos emelkedést mutat az előző év azonos időszakához képest – tudtuk meg Komoróczki Aliztól.

A Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, az idei főszezonban – júniusban, júliusban és augusztusban – 222 ezer 193 vendégéjszakát töltöttek el a turisták Gyulán, ami 2,5 százalékos növekedés az előző év főszezoni forgalmához képest. Az idei év első nyolc hónapjában nyolc százalékkal emelkedett a város idegenforgalmi adóbevétele a tavalyi év azonos időszakához képest.

A vár továbbra is az egyik közkedvelt célpont a fürdővárosban pihenők körében. Fotó: Kiss Zoltán

Komoróczki Aliz a képviselő-testület legutóbbi ülésén beszámolt arról, hogy a főszezonban elvégzett vendégelégedettség-mérés eredményei alapján új vendégkör jelent meg Gyulán.

A turisztikai nonprofit kft. munkatársai 507 vendéget kérdeztek meg többek között arról, honnan érkeztek, hogyan és miért esett a választásuk Gyulára, mint úti célra, illetve, hogy milyen tapasztalatokat szereztek az általuk választott szálláshelyen, milyen turisztikai attrakciókat látogattak meg, és mennyire voltak elégedettek.

A szakember kitért arra, hogy a város vendégköre megújulóban van: egyre több a magas végzettségű, a komplex, minőségi szolgáltatásokat, illetve a kulturális kikapcsolódási lehetőségeket kereső és igénybe vevő látogató.

A kulturális turizmus szereplőiről több nemzetközi kutatás is egybehangzóan állítja: ők jelentik a leginkább fizetőképes, ugyanakkor leginkább kritikus vendégkört.

A megkérdezettek összbenyomása nem változott Gyuláról: a válaszadók 99,4 százaléka szívesen visszatérne a városba, 99,6 százalékuk pedig jó szívvel ajánlaná Gyulát másoknak is.

Sok az új turista

A felmérések alapján 2017-ben az első látogatók aránya 42,6 százalék volt, míg 2018-ban 35,8 százalék. Ha azokat tekintjük törzsvendégnek, akik legalább háromszor jártak már Gyulán, akkor a törzsvendégek aránya 2017-ben 22,5 százalék, 2018-ban pedig 20,4 százalék volt. A nyári hónapokban évek óta, jól látható módon nő az első-harmadik alkalommal a városba látogatók aránya.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában