mezőhegyes

2018.10.05. 17:15

Lázár János: legyen a nemzeti vagyon ékköve Mezőhegyes

Megtartották az igazgatósági és a felügyelő bizottsági ülést pénteken délelőtt a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.-nél az új tulajdonosi struktúra jegyében – jelentette be az állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztos.

Csete Ilona

Fotó: Imre György

Lázár János ezután a sajtó munkatársainak beszélt arról, hogy 5 éve van arra, hogy a kormány elvárása szerint Magyarország legjobb agrárvállalkozása legyen a cég, 10 éven belül pedig Európa legjobb mezőgazdasági vállalkozása, ami folyamatosan munkát biztosít 500 munkatársnak, miközben támogatják annak a településnek a boldogulását is, ahol több száz éve tevékenykedik a ménesbirtok.

– Ambiciózus tervekkel vágok bele. Szeretném megmutatni, nem csak beszélni tudok, meg is valósítom. Legyen a ménesbirtok a nemzeti vagyon ékköve, ez a célom. Ehhez feszes munkatempót diktálok – fogalmazta meg terveit Lázár János, majd a fejlesztéseket (ipartelepet és tehenészeti telepet, új gépállomást építenek, öntözésfejlesztési beruházást terveznek) sorolta.

A kormánymegbízott mellett Pap István Tibor vezérigazgató és Isaszegi Norbert termelési igazgató állt a sajtó rendelkezésére.

Fotó: Imre György

Az igazgatósági és felügyelő bizottsági ülést követően tájékoztatta az újságírókat Lázár János a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.-nél a fejlesztésekről is.

– Első munkanapom itt, mint tulajdonos. A kormány 2016-ban döntött úgy, megmenti a ménesbirtokot, s létrejöhetett a Mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. Az alapításkor deklarált cél volt, hogy a kormánydöntés végrehajtásával Európa legszínvonalasabb állami tulajdonú mezőgazdasági vállalkozást, mintagazdaságot hozzák létre, amely 10 ezer hektáron gazdálkodik (a termőterületek kiváló, 40 aranykorona minőségűek). 8500 hektár szántón, 1500 hektár erdőterületen végzi tevékenységét. Hazánk 10 legnagyobb agrárvállalkozása közé tartozik. Aki ilyen adottságokkal nem lenne képes eredményt elérni, az nem alkalmas a gazdálkodásra – fogalmazott a kormánybiztos, majd leszögezte, pillanatnyilag 14,6 milliárd forint van a cég számláján, amiből három komoly beruházást indítanak.

– Ez egy új típusú próbálkozás. Az idők végezetéig ez a nemzeti kincs állami tulajdonban marad és a gazdálkodás feltételei adottak lesznek. Mi az ambíció, amiért idejöttünk? A kormány elvárása, hogy 5 éven belül Magyarország legjobb agrárvállalkozása, 10 éven belül Európa legjobb mezőgazdasági vállalkozása legyen ez az agrárcég.

– Békés megyére stratégiai partnerként tekint a kormányzat – hangsúlyozta a politikus. Fontos, mert ez a megye az ország tartaléka. Ebben a megyében szeretne a kormány egy komoly felzárkóztatási programot. Mezőhegyes Békés megye dinamizálásában kaphat döntő befolyást. Békés megye egyik legnagyobb adófizetője és egyik legnagyobb foglalkoztatója a ménesbirtok. Nem csak a megye gazdasági életére, hanem az ország agráréletére is hatást gyakorolunk. Ha a munkámat jól végzem, a ménesbirtoknak mintagazdasággá kell válnia. Mintát kell mutatnunk, hogy lehet jó gazdája az állam a rá bízott vagyonnak; minta legyen eredményesség, rend és hatékonyság szempontjából a XXI. századi versenyfeltételek közepette; minta mint munkaadó; minta mint a kiváló ökológiai adottságokban az egyensúlyt megtartani képes, de modern technológiát felhasználó cég; minta arra, hogy váljon az ország legjobb szakgimnáziumává a ménesbirtok fenntartásában lévő középiskola. Több kell ma már, mint lószeretet...

Fotó: Imre György

– Három lófajta megmaradása fűződik Mezőhegyes nevéhez. A sport, a szabad idő mellé más és magas színvonalú, minőségi lovaskultúrát kell teremtenünk – erre az állami ménesek közül Mezőhegyes vállalkozik – emelte ki Lázár János.

A cég vezetése élvezi a kormánybiztos bizalmát

Szívesen vállalta el ezt a munkát Lázár János, hiszen új munkahelye határos a választókerületével. Az ország ügyeiről nem csak beszélni tud, képes azokat megvalósítani.

– Jó kihívás ez nekem, hogy minden politikus társamnak bebizonyítsam, cselekedni is tudni kell. Ennek a vállalatnak jó tulajdonosa szeretnék lenni. Olyan felelősséget vállalni, ami példamutató mindenkinek. Szeretném, ha ez Magyarország egyik legeredményesebb vállalata lenne – mondta az újságíróknak. Óriási lehetőségnek nevezte ezt a helyzetet, ami akár az egész térséget megváltoztathatja,

– Pap István Tibor vezérigazgatóban, a menedzsmentben töretlen a bizalmam, velük folytatom az együttműködést. Ma reggel elmondtam a közös munka feltételeit, a folytatásban találkozok a munkavállalókkal és a városvezetőkkel. Őszintén szeretném, ha látványos eredmények lennének a következő időszakban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában