Szimuláció - Galériával, videóval

2018.10.11. 14:04

Kétezer fiatal nézte végig, milyen lehet egy halálos baleset

Veszélyes, ha a járókelők, biciklisek közlekedés közben fej- és fülhallgatóval zenét hallgatnak – erre hívták fel a figyelmet csütörtökön, a Csabagyöngye Kulturális Központ előtt, ahol egy halálos balesetet játszottak el színészek segítségével kétezer fiatal előtt.

Licska Balázs

Az eljátszott, bemutatott történet lényege az volt, hogy egy srác zajszűrős fej- vagy fülhallgatóval biciklizik, és emiatt nem hall semmit a külvilágból. Komoly baleset részesévé válik, elüti egy kocsi, amiben egy társaság utazik, sőt az ütközés egy másik autót is érint. A tragédiában életveszélyesen megsérül a kerékpáros mellett az egyik sofőr.

 

A biciklis barátai – akiktől előtte köszönt el – és a társaság tagjai sokkos állapotban értesítik a hatóságokat. Pillanatok alatt megérkeznek a helyszínre a mentők, a tűzoltók és a rendőrök. Miközben a mentők igyekeznek újraéleszteni az úttesten élettelenül fekvő kerékpárost, a tűzoltók és a mentők közösen szedik ki a sérült sofőrt a kocsiból – a többiek ki tudtak maguktól szállni az autókból -, illetve a baleseti helyszínelők is rajzolnak, például körbekrétázzák a fejhallgatót.

Olyan, mintha órák telnének el, de a valóság az, hogy csupán néhány perc alatt véget ér a történet. Jelzésértékű, amikor a biciklis mellett dolgozó mentők elkezdenek összepakolni, majd előkerül a fekete fólia is. Közben értesítik a kerékpáros édesanyját, hogy sajnos fia közlekedési balesetben elhunyt. Majd megérkeznek a temetkezési vállalat munkatársai, és amikor a sérültekkel a mentők villogva, szirénázva kórházba indulnak, koporsóba helyezik az élettelen testet.

Ennek nem lett volna szabad megtörténnie – összegzi a bemutató során látottakat a kerékpáros. Bár a hang a hangszórókból érkezik, olyan, mintha a fellegekből szólna. Kiemeli, hogy nem kellett volna fej- vagy fülhallgatót viselve közlekednie, megjegyzi, még dicsekedett is azzal, hogy nem hall semmit a világ zajától. Összegzi, hogy milyen sok terve volt – ám mindennek vége.

A baleset-megelőzési rendezvényen a Jókai színház művészei játszották el a történet szereplőit. A bemutatót Tarsoly Krisztina rendezte, aki hangsúlyozta, hogy nemcsak egy kitaláció, hanem az élet volt látható a Csabagyöngye Kulturális Központ előtt, ugyanis a valóságban is megtörténtek olyan balesetek, amikor annak részese zenét hallgatott és amiatt nem észlelte a környezetét. Fontosnak nevezte, hogy minél több fiatalt, embert érjen el a bemutató, hiszen akkor nagyobb az esély arra, hogy eléri a célját, és a jövőben mérséklődik a bemutatotthoz hasonló balesetek száma.

Békés megyében és Békéscsabán nagy a kerékpáros forgalom, és a baleset-megelőzési bizottság úgy látta, hogy akad tennivaló ezen a téren – mondta dr. Bede Sándor rendőr ezredes. Békéscsaba rendőrkapitánya hozzátette: problémaként jelentkezik, hogy egyesesek úgy közlekednek, hogy kiszűrik a külvilág zaját. A járókelők, biciklisek fej- és fülhallgatót viselve, az autósok bömböltetve hallgatnak zenét.

A bemutatóval ennek veszélyére kívánták felhívni a figyelmet. Meghívták a rendezvényre a középiskolásokat és a nyolcadik osztályos általános iskolásokat, a bemutatót nagyjából kétezren látták. Bízik benne, hogy a fiatalok beleélték magukat a történetbe, megértették annak üzenetét, és változtatni fognak a helytelen közlekedési szokásaikon. Aláhúzta: most még lehet javítani, most még van esély változtatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában