4. Tortamustra, galériával

2018.10.27. 19:36

Csabai Tortamustrát tartottak a tradíció jegyében

Negyedik alkalommal rendezték meg a Tortamustra elnevezésű, versengéssel egybekötött torta- és süteménykiállítást szombaton a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumban. Az eseményre több mint százan küldték be különleges remekeiket.

Papp Gábor

Az immáron negyedik alkalommal életre hívott Tortamustra központi tematikája ebben az évben a tradíció volt – fogalmazott köszöntőjében Ando György. A Munkácsy múzeum igazgatója ennek kapcsán kiemelte, mindannyiunk emlékezetében él egy sütemény, egy édes íz, amit a nagymamánk vagy az édesanyánk készített.

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere elsőként arra hívta fel a figyelmet, hogy a rendezvénynek a megújult Munkácsy Mihály Múzeum ad helyet. Kitért arra, hogy az idei kiírásra több mint százan neveztek, ami jól mutatja, hogy milyen élénk érdeklődés kíséri a Tortamustrát.

– Még Sopronból, illetve a partiumi Nagyváradról is érkeztek alkotások – húzta alá a városvezető, majd hozzátette: a program rendkívüli lehetőséget nyújt a közösségépítésre, illetve arra is, hogy a látogatóknak bemutassák az idén az újratelepítésének 300. évfordulóját ünneplő Békéscsabát.

Fotók: Lehoczky Péter

Mint rávilágított, a sütemények és a torták készítésének nagy hagyományai vannak a településen és annak környékén. Érdekességként megemlítette, hogy bár a tortakultúrát a legtöbben az elmúlt két évszázadra helyezik, az első tortákat jóval korábban készítették.

Az ünnepi eledelt elsőnek Nagy Sándor korában sütötték meg. Perzsiában nagy számú makedón katonát házasított össze perzsa nőkkel, és ekkor született meg az esküvői torta. A sütemények alapja az internetes források szerint kenyértészta volt, amit a rendelkezésre álló gabonából, rozsból, búzából vagy árpából sütöttek, és az ünnepre való tekintettel tettek hozzá mézet, mandulát, diót, asztalt gyümölcsöt. A töltelék kecsketúróból készült ánizs és méz ízesítéssel, a tetejét pedig mézbe mártott rózsaszirmokkal díszítették fel.

Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke, a nap díszvendége úgy fogalmazott: októberben a gasztronómia fellegvárává vált Békéscsaba, hiszen alig egy hete a kolbászfesztivált rendezték a városban, szombaton pedig következhetett a „desszert”, a Tortamustra.

– Idén is csodákat láthattunk az eseményen – ecsetelte. – Nagyon megfogott, hogy a magyarságot jelképező motívumok, helyi nevezetességek, apró, féltve őrzött díszítő elemek egyaránt megjelentek a tortákon. A sütemények esetében nagymamáról lányra, lányról unokára szálló receptek jelennek meg, ami a magyar gasztronómia, egyben a Békéscsabát és környékét jellemző ízvilág megmaradásának is a záloga.

A zsűrit Rajki István mestercukrász, Lipcsei László cukrászmester, Boncsér Róbert mestercukrász, Bíró Csaba, a gyermekélelmezési intézmény vezetője, Mlinár Pár koreográfus és Ando György múzeumigazgató alkották.

Rajki István zsűrielnök a megnyitón hangsúlyozta, rendkívül nehéz döntés előtt álltak. A torták esetében figyelték egyebek mellett a kidolgozást, a megjelenést, a tradíciók kiemelését, a sütemények esetében pedig az ízvilágot, a küllemet és az ízhatást.

Értékelték a tortákat, süteményeket

Diák díjazottak

Legjobb diák különdíj Antal Dóri

Diák különdíj: Tóth Alexandra

Diák különdíj: Joó Leona

 

Régi idők süteményei

3. helyezett: Horváth Mária

2. helyezett: Almási Olga

1. helyezett (Munkácsy sütemény cím): Dobra Nikolett

 

Torták

Amatőr kategória

3. helyezett: Nagy Zoltánné

2. helyezett: Kiss Nikolett Adrienn

1. helyezett: Nagy Diána Erika

 

Profi kategória

3. helyezett: Martikánné Tőgyi Andrea

2. helyezett: Dudás Barbara

1. helyezett: Tóth Brigitta

 

Közönségdíjasok:

Torta kategóriában: Kálmán Szilvia

Sütemény kategóriában: Horváth Mária

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában