Frissítve, videóval

2018.10.05. 19:50

Nyolc megyei településen vonultak fel a kivilágított kerékpárosok

Ősszel rövidülnek a nappalok, egyre többet kell szürkületben, sötétben közlekedni, ezért a rendőrség ebben az esztendőben is felhívta a figyelmet a láthatóság fontosságára a Megvilágosodás Napja elnevezésű program keretében.

N.-L. V.

Fotó: Lehoczky Péter

A Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottság által szervezett pénteki akcióban több Békés megyei vállalkozás is részt vett, hogy segítséget nyújtsanak a bicikliseknek ahhoz, hogy felszereljék kerékpárjaikat. Összesen 23 üzlet és szerviz (Békés, Békéscsaba, Battonya, Békéssámson, Csorvás, Füzesgyarmat, Doboz, Gyomaendrőd, Gyula, Mezőberény, Mezőkovácsháza, Tótkomlós, Sarkad, Szarvas, Szeghalom és Vésztő) várta kedvezménnyel a kerékpárosokat.

Több száz biciklis csatlakozott a programhoz. Fotó: Lehoczky Péter

A baleset-megelőzési bizottság ajándékokkal készült azoknak, akik tettek a saját biztonságukért. Aki ellenőriztette kerékpárja műszaki állapotát és azt, hogy megvannak-e rajta a kötelező felszerelések, sorsjegyet kapott. Emellett, ha hiányzott a küllőprizmája, díjmentesen kapott újat, valamint fényvisszaverő matricát a kerékpárjára.

Ha első világítást vásárolt, a hátsó világítás ajándék volt. Küllőre szerelhető prizma, fény, illetve reflexcsíkos gumiköpeny vagy prizmás pedál vásárlása esetén is ajándék járt. Lámpa és prizma készletet vehetett át az, aki visszapillantó tükröt, csengőt, kerékpáros fejvédő sisakot, térdvédőt, könyökvédőt vagy gyermekülést vásárolt. A bicikli fékjét is érdemes volt ellenőriztetni, mert ha nem működött jól, a szervizzel is rendelkező üzletekben megvásárolt új fékbetétet díjmenetesen felszerelték.

Fotó: Lehoczky Péter

Ezen felül a Csaba Centernél 16 és 20 óra között díjmentesen ellátták egyedi azonosítóval az érdeklődők kerékpárjait. Ez a lopások megelőzése és felderítése szempontjából is hasznos. A program zárásaként 19 órakor 8 városban (Békéscsabán, Békésen, Gyulán, Sarkadon, Szarvason, Orosházán, Mezőkovácsházán és Szeghalmon) indult esti lámpafényes kerékpáros felvonulás. Mindenki, aki a Megvilágosodás Napjának bármelyik programján részt vett, sorsjegyet kapott, amellyel a felvonulások utáni sorsoláson ajándékot nyerhetett.

Frissítve

A rendezvényen idén egy új eszközt is bemutattak, a kerékpáros irányjelző karkötőt, ami magyar találmány. Amikor a kerékpáros kinyújtja a karját és jelzi, hogy kanyarodik, a csuklóján lévő karpánt villogni kezd, így a kerékpáros jobban látható.

A szervizekben, üzletekben 998-an vásároltak lámpát, vagy valamilyen láthatóságot segítő eszközt, illetve javíttatták meg biciklijük világítását. A megye 8 városában meghirdetett esti lámpafényes felvonuláson pedig 929 kerékpáros vett részt – olvasható a rendőrség honlapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában