biztonság

2018.09.03. 13:59

Zebra zsaruk segítik az általános iskoláknál az átkelést az úttesten

Ahogy becsengettek, úgy ismét szolgálatba álltak Békés megyében a zebra zsaruk, akik több általános iskolánál segítik az úttesten az átkelést. A rendőrök több intézménynél biztosítanak fokozott jelenlétet, illetve a polgárőrök is ügyelnek a gyermekek biztonságára – hangzott el a hétfőn Békéscsabán, a Petőfi utcai általános iskola környékén tartott sajtótájékoztatón.

Licska Balázs

Fotó: Lehoczky Péter

A gyermekek szabályos közlekedésre nevelését segíti, valamint a gyermeket érintő balesetek megelőzését célozza az úgynevezett Zebra Zsaru program, amit 13 éve indított útnak a megyei baleset-megelőzési bizottság. Ennek keretében szeptemberben közlekedési ismereteket tanult általános iskolás diákok segítik társaikat és szüleiket több gyalogos-átkelőhelynél. A kék mellényt viselő zebra zsaruk rendőrökkel közösen teljesítenek szolgálatot.

A tanórák kezdete előtti időszakban, vagyis negyed 8 és háromnegyed 8 között segítik az átkelést a forgalmasabb utak mellett lévő intézményeknél. A mostani tanévben 11 Békés megyei általános iskola – Békésen, Mezőberényben, Békéscsabán, Köröstarcsán, Csorváson, Gyulán, Mezőkovácsházán, Zsadányban, Szarvason egy-egy, Orosházán pedig két intézmény – vesz részt a programban.

Fotó: Lehoczky Péter

Emellett a rendőrkapitányságok 37 helyszínen biztosítanak az iskolakezdés idején fokozott rendőri jelenlétet, továbbá 19 intézménynél polgárőrök ügyelnek a diákok biztonságára – részletezte a hétfő reggel Békéscsabán, a Bartók Béla út és a Petőfi utca kereszteződésében tartott sajtótájékoztatón dr. Vargáné dr. Szombati Andrea rendőrségi szóvivő, miközben a zebra zsaruk kézen fogták a kicsiket, és úgy kísérték át a kicsiket az úttesten, amikor a jelzőlámpa pirosról zöldre váltott.

A szakember fontosnak nevezte, hogy a diákokkal az életkoruknak megfelelően ismertessék a közlekedési szabályokat, illetve figyelembe vegyék az adott iskolák környékének, illetve az adott települések sajátosságait is. Hangsúlyozta, hogy érdemes akár láthatósági mellényt is viselnie a gyerekeknek, olyan kiegészítőket, amik visszaverik a fényt – a rendőrök most ilyen, „Biztonságosan az iskolába!” feliratú hátizsákokkal kedveskedtek a diákoknak.

Fotó: Lehoczky Péter

A szóvivő elmondta, hogy az intézmények, a pedagógusok és a szülők fogékonyak, igényt tartanak a rendőrök segítségére, legyen szó akár előadásokról, akár olyan akciókról, amikor ellenőrzik a bicikliket, hogy mindenben megfelelnek-e a jogszabályi előírásoknak, van-e rajtuk lámpa, prizma.

Folytatódik az iskola rendőre program is, plakátokon tüntetik fel az iskola rendőrének nevét és elérhetőségét, akihez a tanév során a pedagógusok, a szülők és a gyermekek bizalommal fordulhatnak – mondta dr. Vargáné dr. Szombati Andrea.

A baleset- mellett hangsúlyt kap a bűnmegelőzés is: a kábítószerekkel, új pszichoaktív anyagokkal, az internethasználat veszélyeivel, a családon belüli erőszakkal kapcsolatos kérdéskör, illetve az, hogy a gyerekek vigyázzanak az értékeikre, a telefonokra és a zsebpénzre. Ha az iskolai közösségben a rendőrség közreműködésével kezelhető, megoldható probléma adódik, akkor is szakszerű segítséget kaphatnak a rendőröktől a diákok, a szülők, a pedagógusok.

Fotó: Lehoczky Péter

Tomán Zoltán, a Békés Megyei Polgárőrök Szövetségének szakmai alelnöke elmondta, hogy Békés megyében 74 polgárőr szervezet működik, mindegyik együttműködési megállapodást kötött a rendőrséggel. Ennek megfelelően az iskolakezdés idején az intézmények környékén szolgálatot látnak el, segítik a gyalogos-átkelőhelyeknél az átkelést, ami rendkívül fontos, hiszen ezen időszakokban jelentősen nő a forgalom. Ezt a fajta segítséget egyébként igénylik is a szülők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában