Gyakorlat, Galériával

2018.09.15. 19:50

Veszélyes házat bontottak, búvár kereste a horgászt

A Békés megyei mentőcsoportok részére szervezett kétnapos törzsvezetési és terepgyakorlatot a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság pénteken és szombaton Mezőberényben. A rendkívül összetett gyakorlatelemek között szerepelt épületrom bontása, illetve eltűnt emberek utáni kutatás nyomkövető kutyák és drónok segítségével. Búvár keresett tóban eltűnt horgászt, de viharkárok és vízszennyezés felszámolása egyaránt része volt a feladatoknak.

Papp Gábor

A gyakorlat több helyszínen zajlott, amelyek közül az egyik legsokrétűbb feladat a Zamenhof utcában várta az önkénteseket. Mint azt Maczek Szilárd tűzoltó alezredes, Békés megyei tűzoltósági főfelügyelő lapunknak elmondta, a feltételezés szerint a városrészen található egyik épületben a vihar rendkívül komoly károkat okozott.

Az önkormányzat úgy döntött, hogy a sérült és veszélyessé vált ingatlant a közeli iskolába járó gyerekek és a lakosok biztonsága érdekében le kell bontani. A munkálatok el is kezdődtek, amikor – a feladat szerint – kigyulladt egy munkagép, amiről a lángok előbb a már lebontott faszerkezetre, majd a még álló épületrészre terjedtek át.

Fotók: Imre György

Ekkor a helyszínre érkeztek a sarkadi és a mezőberényi tűzoltók, akik eloltották a lángokat. Ezután a Titán Mentőcsoport tagjai folytatták az ingatlan bontását. A munkafolyamat egyébként ténylegesen be is fejeződött, az egykori, valóban romos állapotú ház helyén a város várhatóan parkolókat alakít ki.

Ellátogattunk a gyakorlat egy másik helyszínére is, a Békés irányában található Euro Mobil Plusz Kft. székhelye mögötti tóhoz, ahol a feltételezések szerint két, csónakban horgászó ember esett a vízbe. Az érkező mentőcsoportok tagjaira itt is összetett feladat várt, hiszen az egyik horgász a nádon akadt fent, neki drón segítségével akadtak a nyomára, és vittek ki a partra, míg másikuk elmerült a vízben. A keresésére speciális tudással rendelkező búvár indult.

Haskó György tűzoltó alezredes, a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságmegbízott igazgató-helyettese lapunk kérdésére elmondta, a gyakorlaton a Körös-, a Dél-Békés-, a Gyulai-, a Körös-Kondor-, a Pelikán-, a Sárrét-, a Titán- és a Vidra járási mentőcsoportok, valamint a mezőberényi települési mentőcsoport tagjai képviseltették magukat. Összesen 110, többnyire speciális szaktudással rendelkező önkéntes hajtotta végre a feladatokat a katasztrófavédelem hivatásos tisztjei vezetésével.

Haskó György kiemelte, a gyakorlat célja, hogy a mentőszervezetek tagjai bővítsék tudásukat és tapasztalatot szerezzenek a rendkívüli időjárási jelenségek, viharok utáni kárelhárításról, valamint fejlesszék az együttműködést a hivatásos erőkkel és a többi mentőszervezettel, a társszervezettel.

A gyakorlat Mezőberényben – a helyi önkormányzat hathatós segítségének köszönhetően – hat különálló helyszínen zajlott. A műveletekben a katasztrófavédelem hivatásos tűzoltó egységei is részt vettek, elsődleges beavatkozóként tűzoltási feladatokat láttak el.

A szakember felvetésünkre hangsúlyozta, minden egyes komoly kárhelyszínen, ahol nagy erőket kell hosszabb ideig megmozgatni – például ilyenek voltak a tavalyi orosházi viharkárok – mindenképpen számítanak az önkéntes mentőcsoportokra. Ha pedig a speciális szaktudásukra van szükség, akkor kisebb kárhelyszíneken ugyancsak sokat jelenthet a rendkívül elkötelezett önkéntesek tevékenysége.

A gyakorlatot a tűzoltó alezredes, a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgató-helyettese megfeleltre értékelte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában