elsősegélynyújtás

2018.09.17. 19:50

Újraélesztettek egy férfit a Balatonnál, elismerést kaptak

Nemrégiben a Balatonnál, Zamárdi egyik hotelében vállalt nyári munkát három, a békéscsabai ,,Szegyához” kötődő lány. A szálloda éttermében egy vendég hirtelen rosszul lett, majd leállt a keringése. A diákok azonnal megkezdték az újraélesztést. Hárman, felváltva, fél órán keresztül végezték a műveletet, a mentőegység megérkezéséig. További fél óra küzdés után sikerült stabilizálni a vendég állapotát.

Nyemcsok László

Erdei Henrietta, Lucz Lolita Stella és Orosz Nikolett sikeres újraélesztésükért a minap Életmentő Érdemérmet vettek át Kardos Istvántól, a Vöröskereszt főigazgatójától és Kormos Ádámtól, az ifjúsági Vöröskereszt elnökétől. Henrietta a BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziumában (Szegya), ápolónak, Lolita Stella mentőápolónak tanul, Nikolett itt végzett, és most egytemi gyógytornász hallgató.

– Ifjúsági vöröskeresztesként és gyakorló ápoló hallgatóként sajátítottuk el az elsősegélynyújtás fortélyait, ismereteinket a Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat alatt és országos versenyeken is hasznosítottuk – mondták. – Amit tanultunk imitátorként (baleset, rosszullét elszenvedőjeként) és elsősegélynyújtóként, nagyon jól tudtuk alkalmazni az éles, váratlan helyzetben is Zamárdiban.

Az Életmentő Érdemérem átadásán (balról) Kardos István, a Vöröskereszt főigazgatója, Erdei Henrietta, Kormos Ádám, az ifjúsági Vöröskereszt elnöke és Lucz Lolita Stella (Beküldött felvétel)

– Szeptember 8-a az elsősegélynyújtás világnapja, az országos versenyt 47. alkalommal a minap, ehhez az időponthoz közel rendezték meg Miskolcon – mondta Tóth Zoltánné, a Vöröskereszt Békés megyei igazgatója. – Megyénket idén két korosztályban a Szent-Györgyi Albert Szakgimnázium tanulói és felnőttképzésben részt vevő sportedzőhallgatói képviselték eredményesen, felkészítőjük Juhász Csilla tanárnő volt.

Tóth Zoltánné a három békéscsabai lány éles helyzetben történt életmentésével kapcsolatban kiemelte, Békés megyében több esetben is előfordult már, hogy elsősegélynyújtást tanult emberek mentettek újraélesztéssel életeket.

Orosz Nikolett, az egyik életmentő (Beküldött felvétel)

A miskolci országos verseny színvonalát Békés megyei imitátor csapat is emelte, melynek vezetője a téma szakértője, Szilágyi Ágnes, a Szegya egészségügyi tanára volt.

– Egy ilyen nagyságrendű versenyen szükség van ellátandó sérültekre, betegekre, hiszen éppen ez a lényeg: segíteni bajba jutott embertársainkon. Tudásunkhoz mérten mindaddig, míg a szakszerű segítség megérkezik – hangsúlyozta Szilágyi Ágnes. – Ilyenkor baleset-imitációval szituációs helyzetekben kell helyt állni. A realisztikusan ábrázolt sérülésen kívül az áldozat viselkedését, érzelmi, ellátási reakcióját is megmutatjuk. Az imitátorok gyakran meglehetősen élethű, ám mesterségesen előállított sérülésekkel, a nagykönyvben megírt tünetekkel rendelkező rosszullétekkel, pánikhelyzettel, és meglehetősen alapos színészi tehetséggel alakítják a kívülállók részére sokszor valóban ijesztőnek ható helyzeteket.

A sebek, sérülések előállítása felér egy boszorkánykonyhai varázslattal: minden praktikára szükség van ahhoz, hogy minél valósághűbb sebek kerülhessenek fel az imitátorok karjára, lábára, fejére, hasára. Egy kis ízelítő a versenyen felhasznált alapanyagokból: két kg liszt, 20 kg cukor, 12 adag (1,2 kg) citromsav, egy kg ételszínezék, két liter ecet, tapétaragasztó.

Nem lehet elég fiatalon kezdeni

A szegyás elsősegélynyújtók hétfőn délelőtt Békéscsabán, a Szent István téren is bemutattak újraélesztéseket próbababákon Szilágyi Ágnes irányításával.

Fotó: Imre György

És hogy ezt nem lehet elég fiatalon kezdeni, arra a Békéscsabai Evangélikus Óvoda gyermekei voltak a példák. Odafigyeltek a mozdulatokra, az elhangzottakra, aztán ők is életet mentettek. Ez most csak játék volt számukra, de néhány év múlva komoly feladat lehet.

Fotó: Imre György

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában