sajtótájékoztató

2018.09.12. 16:18

Sanghajban lép fel a békési Belencéres Néptáncegyüttes

Eddigi legkomolyabb kihívására indul csütörtökön a békési Belencéres Néptáncegyüttes, a csapat Kínába utazik, és a Sanghaji Turisztikai Fesztiválon ad műsort több alkalommal is. A Belencéres lesz az egyetlen magyar fellépő a rendezvénysorozaton.

Papp Gábor

Fotó: Imre György

Az utazás előzményei bő egy évvel ezelőttig nyúlnak vissza – fogalmazott Mahovics Tamás a kínai fellépéssel kapcsolatos szerdai sajtótájékoztatón. A művészeti vezető elmondta, tavaly a bulgáriai Sozopolban rendezett összművészeti fesztiválon lépett fel a Belencéres Néptáncegyüttes, ahol a táncszekcióban a fődíjat érdemelte ki a csapat.

Mint megtudtuk, az eseményen lehetőség nyílt a művészeti csoportok közötti kommunikációra, kapcsolatépítésre, egyeztetésekre. Vélhetően így kerülhetett Mahovics Tamás elérhetősége az egyik kínai fesztiválszervezőhöz, aki novemberben e-mailben kereste meg a művészeti vezetőt, s hívta meg a néptáncegyüttes a Sanghaji Turisztikai Fesztiválra. Ahogy leírták, a bulgáriai rendezvényen elnyerte a tetszésüket a békésiek nívós produkciója.

Fotó: Imre György

– Bevallom, kezdetben nem is igen vettünk komolyan az invitálást a nagy távolság miatt. Azután mégis csak elkezdtünk gondolkodni azon, hogy miként tehetnénk eleget a meghívásnak – ecsetelte. – Óriási erőfeszítések árán végül is sikerült eljutnunk odáig, hogy csütörtökön útra kelhetünk a távoli országba. Harminchét tagú delegáció utazik Kínába: harmincegy táncos, a Suttyomba zenekar négy zenésze, Izsó Gábor polgármester és Túri Andrea, a Belencéres Néptáncegyüttesért Egyesület titkára, a Kecskeméti Gábor Kulturális Központ igazgatója, aki felsőfokú angol nyelvtudásának köszönhetően tolmácsol is majd. A szervezők kérésének megfelelően a Belencéres Néptáncegyüttes Sanghaj több pontján egyenként 30 perces műsorokat ad, amelyekben hazánk hagyományos népi kultúráját mutatják majd be. A Suttyomba Zenekar élőben kíséri a táncosokat.

Túri Andrea elmondta, valamennyi résztvevő hozzájárult a költségekhez, emellett az önkormányzat támogatása, cégek, magánszemélyek és civil szervezetek segítsége biztosította az utazás feltételeit. A közművelődési szakember részletesen ismertette sanghaji programjukat. A csapat holnap 16 órakor száll repülőgépre Budapesten, és egy dubaji átszállással érkezik meg Sanghajba, ottani idő szerint délután fél négykor. Aznap már egy próbájuk is lesz. A számos fellépés mellett fakultatív programokon is részt vesznek, majd szeptember 21-én 0 óra után indulnak haza.

Izsó Gábor polgármester hangsúlyozta, a több mint tíz éves kemény munka és a sikeres fellépések eredménye, hogy a Belencéres Néptáncegyüttest meghívták Kínába.

– Mindez nagy lehetőség – tette hozzá a polgármester, aki a kapcsolatok építése miatt is utazik Sanghajba.

– Kínában komoly érdeklődés mutatkozik hazánk iránt és ez oda-vissza igaz – ecsetelte. – Ennek jegyében igyekszünk népszerűsíteni a várost és térségünket, partnereket találni egy későbbi együttműködéshez. A békési delegáció előreláthatólag a sanghaji magyar konzullal is találkozik majd, illetve számos bemutatkozó anyagot is elvisz Kínába. Az esemény harmincnégy nemzet képviselteti magát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában