solo szót szóló

2018.09.13. 15:08

Minden nap egy új szó megismerésével a világ is színesebb

A békéscsabai származású Petőcz Gábor nem nyelvész, de még csak nem is magyartanár, mégis küldetésének tekinti, hogy megkönnyítse az emberek közötti kommunikációt és játékos, könnyen emészthető módon juttassa olvasóit hasznos ismeretekhez.

Horváth Dóra

A 21 éves békéscsabai fiatalember szakmáját tekintve bútorasztalos, azonban a fa helyett az elmék megmunkálását tűzte ki céljául: az általa létrehozott facebook oldalon keresztül minden nap egy új szóval és annak jelentésével ismertet meg minket.

Beküldött fotó

– Zavart, hogy sokszor félreértettük egymást azokkal az emberekkel is akik fontosak voltak nekem, valamint az, hogy hiába beszéltünk egy nyelvet, mégsem értettük egymást. Az idegen szavak pontos ismerete, jó időben és jó helyzetben való használata megkönnyíti, továbbá részletesebben árnyalhatóvá teszi a beszélgetést. Az effajta ízes beszélgetésre pedig hatalmas vágyam van – összegezte motivációját Petőcz Gábor, a Solo Szót Szóló facebook oldal megálmodója és szerkesztője.

Az oldal regisztrálása 2016. áprilisára datálható, viszont nincs ennek megfelelő mennyiségű bejegyzés az oldalon. – Voltak kihagyások, időszakok, mikor nem tudtam foglalkozni vele, vagy éppen átdolgozás alatt állt, de az utóbbi időben felvett az oldal egy napi rutint és igyekszem tartani magam hozzá.

Gábor elmondta, hogy főként az olyan szavak megismertetése a célja, amelyek nem tudomány- vagy szakmaspecifikusak, hanem napi szinten használható idegen kifejezések. Ezeket szeretné a köznyelv általános szóhasználatába integrálni.

Hogy hogyan is dől el, melyik szó lesz a következő? Egyáltalán nem kell bonyolult koncepcióra gondolni. – Van, hogy meghallok egy idegen szót a tévében, rádióban vagy éppen egy utcai beszélgetésben, és ha még nem szerepelt az oldalon, akkor kiteszem. Ha nincs aznapra ötletem, keresek egyet az interneten, majd utánanézek a pontos definíciónak. Ezalatt gondolkozom azon, hogy milyen lenne az a kép, ami legjobban átadná a jelentését a kiválasztott szónak. Legyen az humoros, vagy jelentse egy az egyben azt, ami le van írva, a lényeg, hogy könnyen asszociálható legyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában