kutatók éjszakája

2018.09.30. 11:50

Kétszáz évvel ezelőtti iskolai feladatokat oldhattak meg

Szórakoztató, inspiráló előadásokon, kísérleteken, laborbejárásokon és további játékos programokon keresztül ismerkedhettek az érdeklődők a tudományos kutatás számos új eredményével a hétvégén.

Hírlap-összeállítás

Fotó: Imre György

A Kutatók Éjszakája egy Európa-szerte megrendezett ingyenes eseménysorozat. Legfontosabb célja, hogy a kutatók és fejlesztők sokszínű munkája vonzóvá váljon a fiatalok számára. Az esemény az idén először két napig tartott. Az országban 260 helyszínen, mintegy 2600 program akár szombaton is várta az éjjeli tudorokat, kikből megyénkben sem volt hiány.

A Szarvasi Arborétumban pénteken 24 csapat, közel 160 fővel nevezett az éjjeli versenyre, akik között voltak iskolai osztályok, baráti körök, családok, munkahelyi kollégák, kisebb-nagyobb társaságok. A szarvasiak mellett számos vidéki látogató kapcsolódott be idén is a vetélkedőbe, illetve akadtak olyanok is, akik néhány állomás próbatételén átjutva az éjszakai arborétum távolabbi kertrészébe tettek sétát, saját maguk fedezve fel az éjszakai állat-, és növényvilágot. Az ügyességi játékoknál népszerű volt a pohárfújás, a vízcsepp gurítás, vagy a gyurma labirintus. A kreatív feladatok legnépszerűbbike pedig egy bagoly elkészítése volt, ahol fahasábok, szeletek és termések felhasználásával minden csapat saját kis arborétumi kabaláját készíthette el.

Fotó: Szarvasi Arborétum

Az orosházi Táncsicsban amikor meghirdették, hogy lehet jelentkezni a kutatók éjszakája szegedi programjaira, azonnal megtelt egy nagy, majd további két mikrobusz. 180 diák és kísérője vett részt az izgalmas és különleges (például lézer és öregség vizsgáló) kísérleteken. Francziszti László főszervező elmondta, bármelyik előadásra, vagy bemutatóra ment a diák, az élményekkel telve tért haza.

Gyulán a szombati események az Erkel emlékházban kezdődtek, ahol dr. Erdész Ádám, a Magyar Nemzeti Levéltár Békés Megyei Levéltárának igazgatója előadását követően Erdészné Németi Anikó korabeli feladatok megoldásába vonta be a résztvevőket; a vállalkozó kedvűek két évszázaddal ezelőtti betűvetési- és számtanpéldákat oldhattak meg.

Fotó: Imre György

Este hat órától Szilágyi Sándor történész tartott előadást a 18-19. és 20. században élt, jelentős érdemekkel bíró nők történetéről a gyulai Almásy-kastély kápolnájában. Számos olyan hölgy élt a történelemben, akik bátorságukkal példát mutattak, képesek voltak még a következmények figyelembe vétele mellett is szembe nézni félelmeikkel és azt tenni, amit igazán helyesnek ítéltek – erre is felhívta a figyelmet értekezésében a tárlatvezető.

A fürdővárosi Kutatók Éjszakáját este nyolc órától beszélgetés zárta. A levéltár törzskutatóival dr. Wlassits Gáborral, Székely Árpáddal és Durkó Károllyal dr. Erdész Ádám beszélgetett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában