Íróakadémia

2018.09.18. 17:01

Jövő héten ismét Előretolt Helyőrséggé válik Gyula

Szeptember 27-től 29-ig immáron második alkalommal ad otthont az Előretolt Helyőrség Szabadegyetemnek Gyula városa. A csütörtöktől szombatig tartó, Színre lép az irodalom! címmel életre hívott idei eseménysorozat számos különlegességgel várja a látogatókat. A nívós előadások és beszélgetések mellett csütörtökön Laár András estjén, pénteken Hobo Faludy György-estjén, szombaton Ferenczi György és a Rackajam koncertjén is részt vehetnek az érdeklődők.

Papp Gábor

Budapest, 2018. június 5. Hobo (Földes László) blues- és rockénekes, dalszerző a Volt egyszer egy Ifipark koncertsorozat budapesti sajtótájékoztatóján 2018. június 5-én. A budai Várkert Bazárban június 29-től szeptember 7-ig az Omega, D. Nagy Lajos, Hobo, az Apostol és a Dinamit lép fel. MTI Fotó: Mohai Balázs

Szeptember 27-től 29-ig ismét több mint félszáz író- és költőtehetség érkezik Kárpátaljától Erdélyen át az anyaországig, a Kárpát-medence valamennyi szegletéből Gyulára – jelentette be az eseménysorozattal kapcsolatban megtartott keddi sajtótájékoztatón dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere.

Mint elmondta, a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. azzal a küldetéssel jött létre, hogy megteremtse az esélyegyenlőséget a kultúra területén. Ezzel párhuzamosan küldetésüknek tekintik, hogy lehetőséget biztosítsanak azoknak a talentumoknak, akik – szülessenek bárhol a Kárpát-medencében – gyarapíthatják és gazdagíthatják a magyar kultúrát, és ehhez támogatásra van szükségük.

A képen: Földes László (Hobo) és Laár András

– Az irodalomtörténetből tudjuk, hogy számos kiváló alkotónk nőtt fel és élt meglehetősen nehéz körülmények között. Olyan írókról, költőkről van szó, akik munkáit a mai napig örömmel olvassuk, és akikről napjainkban is tanulnak a fiatalok – fogalmazott dr. Görgényi Ernő. – Már csak ezért is vállalt nagyon fontos feladatot az államilag létrehozott Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. azzal, hogy segíti a tehetségek érvényesülését és biztosítja számukra az esélyegyenlőséget.

A KMTG számos programot hozott létre. Egyik kezdeményezésük volt egy szabadegyetem megteremtése, amelyet hagyományteremtő szándékkal tavaly szeptemberben Gyulán indítottak útjára.

– Városunk nyitott a kortárs kultúrára, a művészetekre, a kortárs irodalomra, amit számos sikeres rendezvény is bizonyított már az elmúlt időszakban – tette hozzá a településvezető. – Számunkra örömteli, hogy Gyulát méltó helyszínnek találták az Előretolt Helyőrség Szabadegyetem számára. Városunk földrajzilag is megfelelő környezetet biztosít a találkozó számára, hiszen Békés megye a Kárpát-medence középpontjában helyezkedik el, aminek szimbolikus jelentése is van.

Dr. Görgényi Ernő kitért arra, hogy a szabadegyetemen számos szakmai programot szerveznek, amelyek nyilvánosak, és ahol például költők, írók, drámaírók, irodalmárok, művészek folytatnak beszélgetést. Az érdeklődők kurzusokon is gyarapíthatják ismereteiket. A szakmai programok előzetes regisztráció után látogathatók. Mindössze két esemény lesz belépőjegyes: pénteken Hobo Faludy György-estje, míg szombaton Ferenczy György és a Rackajam koncertjének látogatásáért kell fizetni. A jegyár alkalmanként 1000 forint.

Színre lép az irodalom!

A szabadegyetem fókuszában ismét a kortárs magyar kultúra áll, kiemelt figyelemmel az irodalom és a társművészetek – kiváltképp a színház és a zene – kapcsolatára. A program nem csupán a KMTG által működtetett Előretolt Helyőrség Íróakadémia hallgatói, de a nagyközönség számára is nyitott: színházi és zenés irodalmi előadásokon, workshopokon és műhelybeszélgetéseken találkozhatnak a kortárs magyar kultúra kiemelkedő képviselőivel.

A szabadegyetem idei mottója: Színre lép az irodalom!

A KMTG 2018-ban erőteljesebben nyitott a színházművészet irányába, ez a rendezvénysorozat idei programján is tetten érhető: egyebek mellett izgalmas kerekasztal-beszélgetések során kaphatnak az érdeklődők betekintést a kortárs dráma és a kortárs színház aktualitásaiba, de látható lesz az Anyám, a nyolcadik kerület! – Pál Dániel Levente Az Úr Nyolcadik Kerülete című kötete nyomán készült előadás vendégjátéka is.

A képzőművészet sem marad kívül a szabadegyetem látóteréből: a 2017 év vége óta a könyvkiadói jelenlétét is megerősítő KMTG köteteinek egyik illusztrátora, Csillag István könyvborítóiból és művészi munkáiból kiállítást rendeznek.

Az Előretolt Helyőrség Szabadegyetem programjai

 

Szeptember 27., csütörtök

14.00-15.30 Anyám, a nyolcadik kerület! – Pál Dániel Levente Az Úr Nyolcadik Kerülete című kötete nyomán készült előadás vendégjátéka

Ajánlott korosztály: 16 éves kortól (Művelődési Központ, 104. terem)

16.00-17.00 Kerekasztal-beszélgetés az Anyám, a nyolcadik kerület! című előadás alkotóival

Közreműködők: Pál Dániel Levente író, Vida Péter színművész, Znamenák István rendező (Művelődési Központ, 104. terem)

19.30-21.00 Laár András előadóművész önálló estje – Vendégünk Laár András előadóművész, humorista, énekes, zeneszerző, dalszövegíró, a KFT együttes és a L’art pour l’art Társulat alapító és jelenlegi tagja

21.15-22.15: Közönségtalálkozó Laár Andrással (Művelődési Központ, 104. terem)

Szeptember 28., péntek

10.00-11.30 Kerekasztal-beszélgetés a kortárs drámáról és a kortárs színházról a POSZT kapcsán

Közreműködők: Zalán Tibor József Attila-díjas költő, író, dramaturg, a 2019. évi POSZT egyik válogatója és vendégei: Árkosi Árpád Jászai Mari-díjas rendező, Elek Tibor József Attila-díjas író, kritikus, irodalomtörténész, Deres Péter drámaíró, dramaturg) (Művelődési Központ, 104. terem)

20.30-22.00 Ballada a senki fiáról – Földes László Hobo Kossuth-díjas előadóművész Faludy György-estje (Művelődési Központ, színházterem)

22.00-23.00 Közönségtalálkozó Földes László Hobóval (Művelődési Központ, Kultur Cafe Klub)

Szeptember 29., szombat

14.00-15.30: Szembe mersz nézni hat ember legdurvább titkaival? – Kerekasztal-beszélgetés a KOMA Bázis Kísérlet című előadásának létrejöttéről és alkotói módszereiről

Közreműködők: Kubiszyn Viktor író, Zrinyi Gál Vince rendező, valamint az előadás szereplői (Művelődési Központ, 104. terem)

16.00-17.30: Hogy fér össze a kalotaszegi hajnali Petőfi és Gérecz Attila verseivel, és Hendrix zenéjével? – Műhelymunka Ferenczi György eMeRTon-díjas előadóművésszel (Művelődési Központ, 104. terem)

20.30: Ferenczi György és a Rackajam koncertje – Válogatás Petőfi Sándor, József Attila, Ady Endre és Gérecz Attila megzenésített verseiből (Művelődési Központ, Színházterem)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában