orosháza

2018.09.19. 06:50

Játékosan oldották a feszültséget

Túlterheltség, hajszolt mindennapok, családi problémák, iskolai elvárások miatt feszültség jellemzi a fiatalokat. Már óvodáskorban ­testi tüneteket produkáló gyerekekkel foglalkoznak a pszichológusok. Orosházán, a diáktanyán nem a szülőknek, nevelőknek, hanem a gyerekeknek hirdettek relaxálást elsajátító foglalkozásokat. Meglepően sokan jelentek meg az első találkozáson.

Csete Ilona

Két korosztály számára igyekszik olyan praktikákat megtanítani a gyulai pszichológus, Orlai Lilla, amelyekkel oldható a megfelelési és teljesítménykényszer, a szorongás. Mert tagadhatatlan, a gyermekkor önfeledtségét napjainkra felváltották a különböző iskolán kívüli foglalkozások, a magas teljesítményelvárások, a szülők lekötöttsége okozta nyomás, melynek hatására sok gyermeknél viselkedéses nehézségek, szomatikus problémák (fej-, hasfájás), és az iskolai teljesítmény zavara jelentkezik. Szorongásuk „kibeszélése” nehézséget jelent. Levezetésére pedig kevés lehetőség van.

A foglalkozások enyhítik a szorongást, javítják a koncentrációs képességet. Illusztráció: Shutterstock.

– A kifejezetten gyerekspecifikus relaxációs technikák az életkori sajátosságaihoz igazodva mozgásos, mesés, játékos feladatok formájában, a szülők aktív közreműködésével segítenek a szorongás oldásában. Ennek eredményeképpen megszűnnek a panaszok, javul az alvás, a koncentrációs képesség és fokozódik a teljesítmény, a kreativitás. Az önfegyelem fejlődésével egyidejűleg csökken az ingerlékenység, a dacreakciók mértéke, az önmegnyugtatás hatékonyabbá válik. A szülővel való közös relaxáció hatására a családi kapcsolatok megerősödhetnek, a sikerélmény pedig a tanulásban való örömöt segítheti elő – fogalmazta meg törekvéseit a szakember az első, szülőkkel való találkozásakor.

Egy háromgyermekes édesanya elmondta, mit vár ettől a relaxációs módszertől.

– A nyáron nem, most, iskolakezdés után ismét rágja a körmét a harmadikos lányunk. Történt haláleset is a családban. Abban reménykedek, hogy az ilyen foglalkozáson kinyílik a gyermekem, megtanulja a légzőgyakorlatokkal, az ellazulással a jó praktikákat.

Egy másik édesanya a válásuk okozta traumák feldolgozásához remél a játékos relaxálással segítséget:

– A gyerekek szorongáscsökkentő, ellazító technikáit otthon is gyakorolják majd, s ebben a szülők részvétele fontos – tette hozzá a pszichológus. A szakember a hétfői napon találkozott a nagyobbakkal is (13–18 évesekkel), közöttük voltak olyanok, akiknek heti 7 különóra, zene és sport jelent olyan elfoglaltságot, ami önmagában is megterhelő.

– A kiskamasz- és kamaszévek érzelmi instabilitása, a személyiség alakulása, a kortárs és családi kapcsolatok változása önmagában is stresszkeltő élethelyzetet idéz. Ráadás lehet a fokozott iskolai elvárások, a pályaválasztás és számtalan olyan krízishelyzet, mint a szülők válása, vagy haláleset. Az ilyen, nagymértékű szorongással együtt járó helyzetekben az amúgy is veszélykeresésre hajlamos tinédzserek nagyobb valószínűséggel reagálnak deviáns magatartásformákkal – sorolta a megoldásra, oldásra váró problémák sokaságát a pszichológus.

– Az autogén tréning a saját testi és lelki reakciók feletti fokozott kontrollérzet megteremtésével segít a tinédzsereknek a szorongás leküzdésében. Ha e tréningen sikerül ­elsajátítani ezeket a módszereket, a belső kontroll, a fizikai és pszichés tűrőképesség, valamint az akaraterő is fokozódik. A gyakorlás során feltett kérdések mentén mélyül az önismeret, nő az önkritikájuk, önkontrolljuk – tette hozzá Orlai Lilla, majd elárulta, hogy a 10 találkozás után a légzőgyakorlatokkal, a villám- és izomrelaxációval mennyi problémájukra (hasfájás, alvászavar, szorongás, kapcsolataik építése) megtalálhatják a megoldást a fiatalok.

Ingyenes tréning gyermekeknek

Orosháza Gyerekbarát település címet kapott, ennek is köszönhető ez a tréning.

– Az Unicef pályázatán ­nyerte el a Gyerekbarát település címet a város. El kellett készítenünk egy cselekvési ­tervet. Összeállításakor igyekeztünk több generációt megszólítani: rendhagyó szülőik, kirándulások, kortárs képzések szerepelnek benne. Ezek megvalósítására kapott az önkormányzat 2 millió forintot. Egyik programelem a mostani tinitréning és a játékos relaxáció, ami a kisebbeknek szól – tájékoztatott Magonyné Urbán Zsuzsanna ifjúsági referens.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában