2018.09.09. 06:50
Ismét kifőzték a szilvalekvárt Németvároson
Immáron tizenegyedik alkalommal rendezték meg a Németvárosi Szilvalekvárfőzést és Szilvalekváros Sütemények Versenyét pénteken és szombaton Gyulán.
Fotó: Imre György
Mittag Mónika, a szervező helyi német nemzetiségi önkormányzat elnöke hangsúlyozta, fontosnak tartják a hagyományok megőrzését és átörökítését az utókor számára.
– Egykoron Németvároson valamennyi kertben volt szilvafa, a gyümölcsből pedig mindenütt főztek lekvárt, gyakran reggeltől estig kavarták a rézüstökben a finomságot – fogalmazott. – A tradíciók ápolása mellett éppen ezért a közösségek erősítése, a mindennapok felpezsdítése, a fiatalok megszólítása is fontos célunk.
Az esemény kapcsán egyébként 300 kiló szilvát magvaltak ki, ebédre hagyományos sváb babgulyás került.