Hagyományőrzés

2018.09.09. 06:50

Ismét kifőzték a szilvalekvárt Németvároson

Immáron tizenegyedik alkalommal rendezték meg a Németvárosi Szilvalekvárfőzést és Szilvalekváros Sütemények Versenyét pénteken és szombaton Gyulán.

Papp Gábor

Fotó: Imre György

Mittag Mónika, a szervező helyi német nemzetiségi önkormányzat elnöke hangsúlyozta, fontosnak tartják a hagyományok megőrzését és átörökítését az utókor számára.

Fotók: Imre György

– Egykoron Németvároson valamennyi kertben volt szilvafa, a gyümölcsből pedig mindenütt főztek lekvárt, gyakran reggeltől estig kavarták a rézüstökben a finomságot – fogalmazott. – A tradíciók ápolása mellett éppen ezért a közösségek erősítése, a mindennapok felpezsdítése, a fiatalok megszólítása is fontos célunk.

Kónya István alpolgármester köszöntőjében kiemelte, az önkormányzat folyamatosan igyekszik pályázni a rendezvény szombati programjainak helyet adó patinás Máriás-ház felújítására. A képviselő-testület márciusban határozott arról, hogy a Népi Építészeti Program kiírására pályázik. Kedvező döntés esetén 40 millió forintból, 50 százalékos támogatás és ugyanilyen mértékű városi saját forrás mellett a tető- és a födém újulhatna meg. Várhatóan januárban pedig egy újabb pályázatot nyújtanak be egy még komolyabb, a főépületet érintő fejlesztésre.

Az esemény kapcsán egyébként 300 kiló szilvát magvaltak ki, ebédre hagyományos sváb babgulyás került.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában