Békés

2018.09.29. 21:22

Felavatták a Petőfi Sándort ábrázoló mellszobrot

Ünnepélyes keretek között adták a Nagy Sándor, Békésről elszármazott hódmezővásárhelyi borász adományaként elkészült, Petőfi Sándort megformáló bronzszobrot szombaton reggel a megye névadó településén, az Erzsébet-ligetben. Korábban Nagy Sándor ajándékozta a városnak a Széchenyi- és Kossuth-szobrot is.

P. G.

Ünnepi beszédében Izsó Gábor polgármester elmondta, örömmel vették Nagy Sándor megkeresését, amellyel felajánlotta Petőfi Sándor mellszobrát a városnak.

– Indoklása ezúttal is tiszteletreméltó volt – fogalmazott a polgármester. – Morális alapon, nemzeti érzelmektől motiváltan az a cél vezérelte, hogy hazánk dicsőséges korszakának legnagyobb alakjai, Széchenyi István és Kossuth Lajos mellszobrai mellett Petőfi Sándor emlékét is ilyen alkotás őrizze Békésen. A három hazafi tevékenysége nyomán is, a 19. század közepén nagy lendületet vett az ország fejlődése, és ennek az időszaknak a történelmi öröksége az a mai is élő mérhetetlen szellemi, gazdasági és épített érték, ami a reformkorban, a forradalom és szabadságharc eredményeként, illetve a kiegyezést követően keletkezett. Ezek tették a 20. század elejére hazánkat Európa egyik legerősebb országává.

Izsó Gábor kitért arra, hogy Nagy Sándor adományai erősítik a békésiek honszeretetét és erősítik a történelmi tudatot. Hozzátette, az alkotás Lantos Györgyi és Máté István művészházaspár munkája, akikkel a városnak két évtizedes, kölcsönös megbecsülésen és tiszteleten alapuló kapcsolata van. Izsó Gábor kifejtette, a szoboravatás időpontjául tudatosan a pákozdi csata 170. évfordulóját választották, amikor a magyar honvédcsapatok dicsőséges győzelmet arattak Jellasics serege felett. A győzelem Petőfit is több vers megírására ihlette. Az alkotás helyéül pedig az Erzsébet-liget árnyas fái közötti, egy kis megállására, gondolkodásra ösztönző területét jelölték ki: itt látható szombattól a Minya Gábor által készített és felajánlott talapzaton Petőfi mellszobra.

Varga Sándor mérnöktanár-városvédő beszédében emlékeztetett arra, hogy 17 esztendeje állhatnak meg az érdeklődők Békésen, a legnagyobb magyar, Széchenyi mellszobra előtt. Tizennégy éve tehetik ezt meg Kossuth Lajos mellszobra előtt, adózva a szabadság és függetlenség apostolának emléke előtt. Szombattól pedig már a lánglelkű költő, Petőfi munkássága előtt is tiszteleghetnek ezen a módon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában