Kondoros

2018.09.26. 15:39

Egyedülálló megoldással térképezik fel a földterületeket

Uniós támogatással, több mint 1,3 milliárd forintból hoztak létre kutatási centrumot és dolgoztak ki új méréstechnikai módszereket – jelentették be szerdán Kondoroson. A WMT Kft. és a Proszerv Kft. olyan komplex környezetgazdálkodási távérzékelési rendszert fejlesztett ki, amelynek hátterét a vizsgált területek úgynevezett LIDAR felmérése szolgáltatja.

B. O.

A LIDAR a radarhoz hasonlóan a műszer által kibocsájtott sugár visszaverődését méri, akár úgy is, hogy a felszín a lombozaton át is mérhetővé válik.

A technológiával többek közt a régészeti és a geofizikai kutatások lesznek jóval költséghatékonyabbak és gyorsabbak. A projekt szakmai vezetői, dr. Belényesi Károly és Kuszinger Róbert ismertette a lehetőségeket.

Elmondásuk szerint egy gyors, pontos, szakszerű felmérésről van szó, mellyel akár óránként 25 négyzetkilométert is feltérképezhető, az ehhez szükséges eszköz pedig helikopterhez csatlakozik.

Mint megtudtuk, ezzel szemben hagyományos módon, akár hetekig is eltarthatnak a kutatások. A projektgazdák elmondása alapján jelenleg főként föld- és erdőmérők, illetve régészek érdeklődnek a rendszer iránt.

Fotók: Imre György

A bemutatón részt vett Dankó Béla és dr. Kovács József országgyűlési képviselő, valamint Tolnai Péter, a megyei önkormányzat alelnöke is.

Dankó Béla elmondta, a gazdaság működtetésének motorjai azok a vállalkozások, vállalkozók, akik befektetnek, kockáztatnak, termelnek, valamint értéket állítanak elő.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában