Főiskola

2018.08.22. 06:50

További alapszakokat hoznának a megyébe

Összesen 366 hallgató kezdi meg felsőfokú tanulmányait­ szeptemberben az elmúlt években a Gál Ferenc Főiskolába olvadt Békés megyei felsőoktatási intézményekben, a szarvasi pedagógiai, a csabai gazdasági és a gyulai egészség- és szociális tudományi karon. A Szeged-­Csanádi egyházmegye fenntartása alá tartozó főiskolai karok dékánjai, Lipcsei Imre és Fodor Lajos beszéltek lapunknak a felvételi eredményekről, a képzésekről.

Nagy-Laczkó Viktória

Idén februárban írtuk meg, hogy a Szent István Egyetem Agrár- és Gazdaságtudományi Kar békéscsabai gazdasági campusa a Gál Ferenc Főiskola szervezeti egysége lett februártól. A GFF által átvett csabai kar a harmadik a sorban, mely beolvadt az egyházi felsőoktatási intézménybe; elsőként a szarvasi (2014), majd a gyulai (2017) képzések kerültek új fenntartóhoz.

Míg a hallgatók leginkább a névváltozással szembesültek, az új vezetés új szakok esetleges bevezetéséről, a képzési paletta bővítéséről, valamint a békéscsabai épület felújításáról tárgyalt és tárgyal a háttérben.

Lipcsei Imre, a szarvasi és a békéscsabai kar dékánja lapunknak a csabai campus kapcsán elmondta, nagy változás előtt áll az intézmény, ugyanis a tervek szerint a megyeszékhelyet is érintő nagyszabású feljesztésben, a Modern ­Városok Programban a főiskolára is gondolnak. Az épületek külső és belső korszerűsítése mellett a műszerállomány, a technikai felszereltség és a sportcsarnok is megújulhat. A csabai képzésekre idén egyébként összesen 87-en nyertek felvételt. A diákok három szak közül (gazdálkodási és menedzsment, műszaki menedzser, valamint pénzügy és számvitel) választhattak, valamint felsőoktatási szakképzés formájában ugyanezen képzésekre jelentkezhettek. Lipcsei Imre szerint az elmúlt évekhez képest valamivel kevesebben jelölték meg februárban a csabai kart, melynek oka a fenntartóváltásban keresendő.

Beküldött fotó

– Várható volt némi csökkenés a létszámban, hiszen egy ilyen változás mindig elbizonytalanítja a jelentkezőket. Szerencsére a helyzet kezelhető. Jövőre megpróbáljuk a SZIE által elvitt szakokat beindítani, valamint új alapszakokban (informatika, turizmus és vendéglátás, mérnöki) is gondolkodunk. Ezek akkreditálására eddig azért nem volt lehetőség, mert az erről döntő bizottság hónapokkal a váltás lebonyolítása előtt ülésezett – fogalmazott a dékán. Hozzátette, ezenfelül tárgyalások folynak egy úgynevezett közgazdászszalon létrehozásáról is, ahol országosan is elismert vezetők, szakemberek, hallgatók, oktatók és érdeklődők számára teremtenek találkozási lehetőséget.

A felvi.hu adatai szerint az óvodapedagógus-képzés az legnépszerűbb szakok közé tartozik idén, így nem csoda, hogy a szarvasi campusra 228 diák iratkozhat be. A jelentkezők csecsemő- és kisgyermeknevelő, óvodapedagógus (akár német, szlovák, román vagy roma szakirányon) és tanító szakon kezdhetik meg tanulmányaikat.

Lipcsei Imre szerint egyre inkább érezhető, hogy néhány éven belül óriási hiány lesz óvodapedagógusból, ezért a képzés elvégzése biztos álláslehetőséget jelent. – A diplomásoknak elég a szülőhelyükön vagy annak közvetlen környezetében szétnézniük álláskereséskor. Érezhetően megnőtt a férfiak száma is a szakon, akik jellemzően néhány éven belül vezetői pozícióig jutnak egy-egy intézményben – fogalmazott.

Beküldött fotó

A két campuson záróvizsgát tett diákok körülbelül 40 százaléka veheti át a diplomáját, a levelezősök körében az arány valamelyest nagyobb. A dékán szerint ennek oka, hogy a nappalisok nem megfelelő nyelvismerettel érkeznek a főiskolára. S az a diák, aki nyelvvizsga nélkül kezdi meg felsőfokú tanulmányait, valószínűleg anélkül is fejezi be, ugyanis a gyakorlatorientált képzések mellett ritkán jut idő a felkészülésre.

Új képzéseket indítanának el: gyógytornászt és dietetikust

A gyulai egészség- és szociális tudományi kar képzésein most kétszázan tanulnak. Idén összesen 51-en nyertek felvételt a két alapképzésre (ápolás és betegellátás, szociális munka), s az elmúlt évek tapasztalataiból kiindulva körülbelül ugyanennyien fognak jelentkezni augusztus végéig a szakirányú továbbképzésekre.

Prof. dr. Fodor Lajos szerint a csökkenő hallgatói létszám országosan érinti a kisebb városok intézményeit, s kizárólag új alapszakok bevezetésével lehet változtatni a helyzeten.

– Az igazi kitörést a gyógytornász- és a dietetikusképzés bevezetésétől várjuk, de ehhez az akkreditáláson túl komoly infrastrukturális fejlesztésekre is szükség van, azonban a forrásokról szóló kormányhatározatot a bejelentés után visszavonták. Ennek ellenére van realitása az új szakok bevezetésének – fogalmazott a dékán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában