szarvas

2018.08.25. 11:20

Szobrokkal kedveskedett a Vuhsziból érkező delegáció

A Kínában található Vuhszi városának új polgármestere tett látogatást pénteken Szarvason. A nemrég megválasztott városvezető bemutatkozott Babák Mihály polgármesternek, valamint a testvértelepülési és gazdasági kapcsolatok megerősítéseként átadott két, a boldogságot és a szerencsét jelképező agyagszobrot a város és a NAIK Halászati Kutatóintézet (HAKI) számára.

Nagy-Laczkó Viktória

Rövid, de tartalmas délutánt töltött a térségben a kínai delegáció. A tizenegy főből álló csoport péntek délután érkezett Szarvasra, ahonnan este Budapestre vették az irányt. A vendégek zsúfolt programtervet követtek, sőt, a messzi városból érkezők ajándékkal is kedveskedtek a szarvasiaknak.

A vendégeket elsőként a polgármester és az önkormányzat munkatársai fogadták a hivatal épületében. Az informális találkozót követően a testvértelepülés lakói és a várost képviselők átvonultak a HAKI-ba, ahol az ajándéknak szánt szobor avatásával folytatódott a hivatalos program.

Huang Qin polgármester és Babák Mihály polgármester. Fotó: Lehoczky Péter

A helyszínen dr. Váradi László nemzetközi tanácsadó, a HAKI korábbi igazgatója köszöntötte a jelenlévőket. A beszédében azt mondta, hiába van több ezer kilométer a két város között, a HAKI-nál úgy érzik, közel vannak és állnak egymáshoz, mert hasonlóan gondolkodnak.

– A halkutatáshoz kapcsolódó intézmények terén, ami Magyarországnak Szarvas, az Kínának Vuhszi. Az intézményeink közötti kapcsolat régóta fennáll, idestova 35 éve. Rengeteg közös kutatást végzünk – fogalmazott a tanácsadó. Hozzátette, nemcsak a tudományos területen tapasztalható a közös munka hozadéka, hanem az emberi és kulturális kapcsolatokban és a barátságban is. –Nagyon büszkék vagyunk erre a testvérvárossal való együttműködésre – zárta gondolatait.

Huang Qin polgármester is köszöntötte a jelenlévőket. Beszédében a korábbi igazgatóhoz hasonlóan kitért a városok közötti gazdasági együttműködésen túl, az emberi kapcsolatok fontosságára. Majd elmondta, a Vuhsziból érkező két szobor a szerencsét és a boldogságot jelképezi.

– Harmadik alkalommal küldünk agyagszobrot valamelyik testérvárosunknak, Dánia és Svédország után. Remélem, a szoboravatási ünnepség után új fejezetet nyithatunk a két település együttműködésben, amelyben új kezdeményezéseket építhetünk, támogathatunk mindkét város érdekeltségének megfelelően Közép-Kelet-Európában – fogalmazott.

Huang Qin, Babák Mihály és dr. Váradi László. Fotó: Lehoczky Péter

Babák Mihály polgármester beszédében azt mondta, Kína a fejlődés, a progresszió, a gazdasági lendület és a kultúra hazája.

– Úgy gondolom, hogy a városunk fejlődését szolgálja, ha azokat a tapasztalatokat, amelyekkel Kínában találkozunk szem előtt tartjuk. Mi magyarok bízunk a világ vezető gazdasági hatalmának jó indulatában, partnerségében – mondta.

Az ünnepélyes szoborátadás után a delegáció tagjai sétáltak egyet a HAKI-ban, majd üzletember-találkozóra siettek a Szeparéba, ahol egy közös vacsora zárta a programot.

Először járt Magyarországon

Babák Mihály polgármester lapunk kérdésére elmondta, Vuhszi új városvezetője, Huang Qin most járt először Szarvason és Magyarországon is. A kínai vendégek több országba ellátogatnak mostani útjuk során, hogy élénkítsék meglévő kapcsolataikat.

– A településeink közötti kapcsolat egy tudományos, a HAKI által vezetett együttműködés mentén alakult ki több mint egy évtizeddel ezelőtt. Vuhsziban nagyon sokat adnak a testvérvárosi kapcsolatokra, tudomásom szerint 74 van nekik, köztük Szarvas – árulta el Babák Mihály.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában