videóval

2018.08.07. 14:22

Páratlan videó készült az amur rejtélyes legeléséről

Aki nyitott szemmel jár, annak bizonyára feltűnik, hogy a megye horgászvizeinek nádasait is sok helyen valami titokzatos élőlény dúlja.

B. A.

Összekuszált nádfalak, lekopasztott nádszálak, megcibált, félbetépett levelek árulkodnak jelenlétéről, de a tettest – és a tettet – nemigen lehet látni. A talány persze nem mindenki számára talány. Főként a horgászok vannak tudatában annak, hogy ahol megborzolt nádasokat és lerágott nádleveleket látni, ott bizony minden kétséget kizáróan jelen vannak vizeink „szarvasmarhái”, az amurok.

Az amur idegenhonos halfajként Kelet-Ázsiából került hazánkba 1963-ban, és legtöbb természetes vizünket már évtizedekkel ezelőtt meghódította az ember segítségével. Kína északi részén és Szibériában őshonos. Nevét az Amur folyóról, Oroszország és Kína határfolyójáról kapta, melynek középső és alsó szakaszán terjedt el. Tipikusan folyóvízi, ott is a meder mély, gyors sodrású részein tartózkodik legszívesebben.

Videó forrása: KHESZ

Nagyobb folyóinkban és tavainkban, mint a Duna, a Tisza, a Körösök, a Balaton, vagy éppen a Tisza-tó, éppen úgy megtalálható, mint a holtágakban, sőt, még a kisebb-nagyobb öntözőcsatornákban is – adta hírül honlapján a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége.

Az amur fiatal korában sok más halhoz hasonlóan planktonnal, majd apró gerinctelen állatokkal táplálkozik, de hamarosan rátér a magasabb rendű növények fogyasztására. Horgászkörökben ismeretes, hogy ez a behemót, akár 30 kilogrammosra is megnövő halunk rajong a zöld nádért és nyár derekára alaposan megtépázza a tavasszal kihajtott, ekkorra már szépen megerősödött szálak katonás sorait. Mivel azonban híresen óvatos jószág és előszeretettel ténykedik éjszaka, így még a vízpartot rendszeresen járók között is kevesen vannak azok, akik szemtanúi lettek volna legendás nádlegelésének, a sok esetben vízfelszín felett lévő levelek eltünedezésének.

A vízfelszín közelében pihenő amur egy Békés megyei horgászvízen. /Fotó: Simon Ferenc/

A Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége egyik halászati őrének, Bogdány Zoltánnak azonban a közelmúltban páratlan videót sikerült készítenie. A szövetség honlapján közzétett felvételen jól megfigyelhető, hogy az amur milyen profi módon bánik el nem csak a magasból aláhajló nádlevéllel, de erős garatfogainak köszönhetően a rostos nádszállal is, melynek látványa épp’ olyan, mintha valaki egy ropit majszolna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában