ünnepélyes átadó

2018.08.04. 19:50

Hűtőházzá alakították a régi nagybolt épületét Körösújfaluban

Egy 56 millió forintos beruházás eredményeként hűtőházzá alakították a régi nagybolt épületét Körösújfaluban, amit szombaton, a falunap keretében adtak át ünnepélyesen. A létesítményt a jövőben vállalkozók üzemeltethetik, ott tárolva ideiglenesen a zöldségeket, a gyümölcsöket.

Licska Balázs

Minden körösújfalui érdeme ez a beruházás – kezdte beszédét Szabó Csaba, a település polgármestere. Kiemelte, hogy folyamatosan keresik azokat a lehetőségeket, amelyek mentén fejleszteni lehetne a pár száz lelkes községet, párosítva a rendelkezésre álló erőforrásokkal, infrastruktúrával. Így volt ez a régi nagybolt épületével is, amit egykor az ÁFÉSZ, majd egy magánvállalkozó vitt, de az elmúlt években kongott az ürességtől.

– Érkezett a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP), és az, hogy a helyi gazdaságot lehet fejleszteni – folytatta Szabó Csaba. Hozzáfűzte, hogy többen foglalkoznak helyben és a környékben zöldség- és gyümölcstermesztéssel, az ő versenyképességüket lehetne növelni egy hűtőházzal, ezért döntöttek úgy, hogy a régi nagybolt épületéből egy ilyen létesítmény létrehozására igényelnek támogatást. Úgy véli, hogy a sikeres pályázat mentén egy modern épület született az elaggott ingatlanból.

– Körösújfalu nem álmodozik, nem kerget illúziókat, hanem reális és logikus terveket szövöget – fogalmazott beszédében dr. Kovács József országgyűlési képviselő, aki arról szintén beszélt, hogy véleménye szerint a beruházásnak közösséget összetartó ereje van. Azt is elmondta: a helyi gazdaság fejlesztését több település tűzte ki célul, látszik, hogy a zöldség- és gyümölcstermesztéssel foglalkozók igénylik a raktárakat, a hűtőházakat.

– Ugyanis, ha dömping van a megtermelt javakból, akkor az lefelé viszi az árakat. A zöldséget és gyümölcsöt azonnal el kell adni, mert különben megromlik. Ha azonban a termelő ki tud várni, mivel rendelkezésre áll a környékben egy-egy hűtőház vagy raktár, akkor ütemezetten lehet értékesíteni a termést – részletezte dr. Kovács József.

Tolnai Péter, a Békés megyei közgyűlés alelnöke kiemelte, hogy a megyei közgyűlés támogatta a beruházás megvalósítását, ugyanis egy hiánypótló fejlesztésről van szó azok számára, akik zöldség- és gyümölcstermesztéssel foglalkoznak. A közeljövőben beérik a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program, látszódnak az eredményei a községekben, a városokban. Ő is részletezte: a helyi képviselő-testület bölcs döntést hozott, amikor megragadta a helyi gazdaságfejlesztés lehetőségét.

A szerző felvételei.

Szabó Csaba polgármester kifejtette, hogy a településen ugyancsak a TOP keretében záportározót alakítanak ki és a csapadékvizet elvezető rendszereket bővítik, fejlesztik egyes utcákban – annak környékét más programok révén közösségi hellyé avanzsálnák –, illetve a labdarúgó-szövetség támogatásával műfüves pálya épül, valamint az MVM beruházásában naperőmű.

Vállalkozók üzemeltethetik a korszerű létesítményt

Lapunk kérdésére részletezte a polgármester, hogy az 55,8 millió forintos fejlesztés száz százalékban európai uniós forrásból valósult meg, nem volt szükség hozzá önerőre az önkormányzat részéről. A nagyjából 200 négyzetméteres hűtőház közel felét viszi el maga a hűtőkamra, emellett csomagolót, irodát, raktárat, közlekedőt, valamint vizesblokkot és egyéb kiszolgáló helyiségeket alakítottak ki benne. Emellett eszközöket is vásárolt az önkormányzat.

Szabó Csaba azt is elmondta, hogy a hűtőházat nem a község, hanem szerződés alapján vállalkozók üzemeltetik majd, ugyanis az önkormányzat a beruházásból nem tehet szert profitra. Az önkormányzat mindössze ezzel nyújt segítséget a vállalkozók fejlődéséhez, versenyképességének növeléséhez, tehát összességében a helyi gazdaság fejlesztéséhez. Több vállalkozóval egy asztalhoz ültek már, bízik benne, hogy a tárgyalások eredményesek lesznek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában