végvári napok

2018.07.25. 16:31

Megelevenedik a gyulai vár ostroma

Péntektől vasárnapig hetedik alkalommal rendezik meg a Végvári Napokat Gyulán – jelentette be a várnál megtartott szerdai sajtótájékoztatón Liska András, az Erkel Ferenc Múzeum szakmai vezetője, régész és Kovács Ágnes, az Erkel Ferenc Kulturális Nonprofit Kft. rendezvényszervezője.

P. G.

Liska András elmondta, az eseményen a Gyulai vár 452 évvel ezelőtti ostromát, illetve annak időszakát idézik meg a történelmi hitelesség jegyében. A program arra is felhívja majd a figyelmet, hogy az akkori erődítmény lényegesen nagyobb területen helyezkedett el, a ma is látható téglavár csak az erőd központi épülete volt, előtte fából és földből készült palánkfalak állták az ostromlók útját. A magyarországi végvári harcok során a gyulai vár tartotta magát legtovább, 63 napon át.

Fábián Tamás, Liska András és Kovács Ágnes mutatta be a programot /Fotó: Imre György/

Kovács Ágnes kiemelte, a történelmi fesztivál megnyitóját pénteken 19 órakor tartják, amit a kétszáz hazai és határon túlról érkező hagyományőr felvonulása követ. 21 órától a Zrínyi 1566 című című rockmusical következik a Gyulai Várszínház előadásaként, olyan művészek szereplésével mint Sasvári Sándor vagy Szomor György. A vár 1566-os ostromát szombaton este hét órától, visszafoglalását vasárnap 16 órától idézik meg. A török és keresztény világot felelevenítő hagyományőrző egyesületek ezúttal a vár mögött kapnak helyet. A területen egyébként minden egyes rész a korabeli elnevezését viseli majd. A vizesárok területén pákász tanyát állítanak fel. Szombaton este Marót Viki és a Nova Kultúr Zenekar, vasárnap este az R-GO ad koncertet. A fesztivált tűzijáték zárja. Fábián Tamás, a kft. kommunikációs vezetője hozzátette, a belvárosban, a Várfürdőben és az Almásy-kastélyban is lesznek programok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában