nemzetközi művésztelep – videóval

2018.07.25. 13:50

Látványfestés várta az érdeklődőket a csabai főtéren

Békéscsaba főterén állították fel az állványokat és ragadtak ecsetet a békéscsabai nemzetközi művésztelep résztvevői. A járókelők érdeklődve figyelték a munkafolyamatokat, az alkotók pedig készségesen válaszoltak a sorjázó kérdésekre.

Licska Balázs

Fotó: Imre György

Hat békéscsabai, valamint hat külföldi, lengyel, szlovákiai és szerbiai, professzionális képzőművész vesz részt az idei művésztelepen – mondta a művésztelepet vezető Gnandt János. A Békéstáji Művészeti Társaság elnöke hozzátette, hogy nem adtak meg tematikát, mindenki a saját képi világát jelenítheti meg. A művésztelep beszélgetésekre, egymás technikai megoldásainak, tevékenységének bemutatására is lehetőséget ad.

Fotók: Imre György

Bányai Ildikó Inez egy 1915-ös képeslap másolatát felhasználva alkotott – azon egy Körös-parti részlet látható a régi malommal –, és mint fogalmazott, azt helyezi majd bele egy festménybe, azt egészíti ki saját gondolatai alapján. Szívesen dolgozik régi, a településről készült fotókkal. Kiemelte: szereti a várost, amikor nem itt élt, akkor is mindig visszavágyott, számára a nyugalom szigetét jelenti.

Érdeklődők sora vette körül a művészeket.

Emellett, ugyancsak kollázs technikával egy Szent István téri pad kovácsolt lábát jelenítette meg. Papírokat dolgozott össze egy képpé, ami ezáltal tapinthatóvá vált. Bányai Ildikó Inez megosztotta, hogy a szabadban általában inspirációkat, ötleteket gyűjt, és aztán egy egész szobányi anyaggal veszi magát körül, azokat felhasználva alkot. A főtéren ezért inkább csak előkészítette az alkotásait.

Lonovics László is főleg műteremben ragad ecsetet, azonban, ha a téma igényli, a szabadban alkot. Úgy véli, hogy a szerdai alkalom remek lehetőséget biztosított arra, hogy a békéscsabaiak bepillanthassanak a művésztelep tevékenységébe, a művészek világába. Ő most a belvárosi római katolikus templomot vitte vászonra, a korábbi években az evangélikus nagytemplomot jelenítette meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában