Ágota-tábor - galériával

2018.07.22. 17:48

Kampányt indítanának a nevelőszülői hivatásért

Az önkéntes segítőkkel együtt több száz fő részvételével elkezdődött vasárnap a tíznapos Ágota-tábor Doboz-Szanazugban, ahol terápiás foglalkozással teremtenek lehetőséget a fiatalok számára, egymás mélyebb megismerésére. A megnyitón elhangzott, hamarosan egy saját, hét hektáros területen táborozhatnak a gyerekek.

Busi Ottó

Az Állami Gondoskodásban Élő és Veszélyeztetett Fiatalok Támogatásáért (ÁGOTA) Alapítvány és a Szeged-Csanádi Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatójának közös szervezésében valósul meg idén az immáron huszonkettedik alkalommal megrendezett Állami Gondozottak Országos Találkozója, az ÁGOTA tábor, Doboz-Szanazugban.

Idén is több száz fiatal tölt el tíz napot Szanazugban /Fotó: Imre György/

Az alkalomról a szervezők úgy nyilatkoztak, az évenkénti találkozó az ÁGOTA szívdobbanása, ahova Szeged-Csanádi Egyházmegye által gondozott, család nélkül élő gyermekek százai mellett az ország összes megyéjéből hívnak fiatalokat.

A tíz napos programról elmondták, a lakásotthonokból, nevelőszülői hálózatból érkező gyermekek tábori találkozóján komoly színvonalú élményprogramokkal, és az azokba ágyazott szakmai, számos esetben terapeutikus foglalkozásokkal teremtenek lehetőséget a fiatalok számára egymás mélyebb megismerésére, valamint saját értékeik tudatosítására a prevenció és a hátránykompenzáció jegyében.

Kothencz János, az ÁGOTA alapítója nyitóbeszédében kiemelte, hamarosan saját hét hektáros területen rendezhetik meg a tábort. Épül ugyanis Ágota Falva.

- Ősztől nyárig több száz program valósul meg, ennek kell egy otthon és egy tér. Az ÁGOTA tábor alatt pedig a gyerekek egy 10 napos mennyországot élnek meg, ez sem mindegy, hogy hol van, nagyon fontos, hogy ez a sajátunk legyen. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma csaknem 50 millió forinttal támogatta ezt az elképzelést – mondta el Kothencz János. Ahogy fogalmazott az alapító, céljuk, hogy az evangélium értékrendjéhez segítsék közelebb a gyerekeket, akik a foglalkozások alatt megtapasztalják, hogy nincsenek egyedül, és hogy van egyfajta gondviselés, kegyelem.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára, Fülöp Attila hangsúlyozta, a kormányzat támogatja, hogy lehetőség szerint, aki tud, az nevelőszülőknél nevelkedjen. Hozzátette, próbálják az otthon- és a családközeli ellátást erősíteni, többek közt ezen célok elősegítése érdekében minősült a nevelőszülői jogviszony foglalkoztatási jogviszonnyá. Az államtitkár emlékeztetett, jelenleg a gyermekvédelmi szakellátásban lévő gyerekek mintegy kétharmada él nevelőszülőknél.

- Ezt növelni szeretnénk, ezért a kormány ősztől egy olyan országos kampányt indít, amelyben a nevelőszülői hivatás fontosságára, segítő munkájára szeretnénk ráirányítani a figyelmet. És minél többeket várunk, akik esetleg hivatást éreznek arra, hogy segítsenek a gyermekeknek – mondta el Fülöp Attila. Az államtitkár azt is elárulta, jövőre 850 millió forinttal több forrás áll rendelkezésre a nevelőszülői intézményrendszer biztosítására.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában