óriás remekmű

2018.07.28. 07:36

Elfoglalta méltó helyét az Országházban az óriásszőnyeg

Végleges helyére, az Országház kék társalgójába került a napokban az Öcsödön készült óriásszőnyeg. A 150 négyzetméteres, 21 méter hosszú, több mint tízmázsás szőnyeget 14 erős munkás vitte be a helyére.

szoljon.hu/newjság.hu

MTI Fotó: Máthé Zoltán

A 15,5 millió csomóból álló műalkotás elkészítéséhez másfél év, tizenötmillió csomó és hét különleges szaktudással rendelkező szövőnő munkája kellett – olvasható a Szoljon.hu hírportálon.

MTI Fotó: Máthé Zoltán

– Nap mint nap megfordulunk a képviselői társalgóban, s büszkén fogom meséli kollégáimnak, hogy ez a szőnyeg bizony az én térségemben, Öcsödön készült – mondta el a Szoljon kérdésére válaszolva Boldog István országgyűlési képviselő, aki már félkész állapotban is megcsodálta a nem mindennapi művet.

– Ahogy korábban ígértem, szeptemberben természetesen vendégül látom a Parlamentben a szövőasszonyokat, hogy ők is láthassák, hová került a kezük munkája.

A kék társalgó ugyanis az Országház azon részén helyezkedik el, amely a képviselők és látogatók, turisták számára egyaránt megközelíthető. Ezt a termet most újították fel, s a korábbi szőnyeg helyére került az, melyet a békésszentandrási szőnyeggyár öcsödi üzemében készítettek.

MTI Fotó: Máthé Zoltán

A szállítás előtt a békésszentandrásiaknak lehetőségük nyílt megtekinteni az elkészülte remekművet a Hunyadi János Katolikus Általános Iskola tornatermében. Mint a newjság.hu írja, a teljes projekt 3 és fél évet ölelt fel, a tényleges munka 19 hónapig tartott, a speciális fonalakat Hollandiában festették. A 8,3 méter hosszú szövőszéken naponta 5-6 centit haladva dolgozott hét asszony, hogy végül július 10-én elkészüljön a több mint 500 kilogrammos, 42 millió forint értékű mestermunka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában