nem tudták megmenteni

2018.07.11. 06:40

Elaltatták a vélhetően megmérgezett argentin dogot, Sheeldont

Elaltatták kedd reggel azt az argentin dogot, amelyiket vélhetően fagyállóval átitatott étellel mérgeztek meg ismeretlenek vasárnap este. A kutya hirtelen lett rosszul a hétvégén, hányt, görcsölt és rángatózott. Éjszakai ügyelet híján a tulajdonosai tehetetlenül virrasztottak mellette egész éjjel. Hétfőn tudták elvinni leghamarabb az állatorvoshoz, aki a véreredményéből megállapította, Sheeldon veséje és mája leállt, a gyanú szerint megmérgezték.

Nagy-Laczkó Viktória

Vasárnap este kezdődött Viktória és párja, Dániel és Sheeldon története. Bár a Gutenberg utcában élő pár Szanazugban töltötte a hétvégét, a férfi esténként felült a helyközi járatra, hazament megnézni és megetetni az állataikat. Szombaton még mindent rendben talált otthon, mindhárom kutya jól érezte magát. Sheeldon az udvaron játszott, Shila, a szuka és a kicsinye tőle elkülönítve pihentek. A hétvége utolsó napján, a vízpartról hazaérve viszont a kankutya furcsa viselkedésére lettek figyelmesek a tulajdonosok.

– Nem olyan volt, mint lenni szokott. Megváltozott a tekintete, szédelgett, ezért arra gyanakodtunk, hogy epilepsziás rohama vagy agyvérzése van. Elkezdtünk állatorvost keresni, de nem kaptunk segítséget. Senki nem vette fel a telefont, tehetetlenek voltunk. Éjfélre már nem tudott lábra állni, elkezdődtek a tünetek, hányt, habzott a szája, rángatózott – elevenítette fel lapunknak az elmúlt napok eseményeit Viktória.

Az állat szédelgett, hányt és görcsölni kezdett

A pár eközben próbált találni egy működő állatorvosi ügyelet a környéken. A tudakozót is felhívták, de senki nem tudott használható információval szolgálni. Végül hétfő reggel érték el az állatorvosukat, aki vért vett a kutyától, melyből megállapította, hogy leállt a kutya veséje és a mája is. A kialakult tünetek hátterében vélhetően mérgezés áll.

– Injekciót és hányáscsillapítót kapott, amit követően egy rövid időre megszűntek a tünetei, majd újra rosszul lett. Délután visszamentünk az állatorvoshoz, aki nem sok esélyt adott a túlélésre, de beadott még egy injekciót neki, bízva abban, hogy mégiscsak jobban lesz – árulta el Viktória.

Sheeldon azonban hétfőn éjjel ismét elkezdett hányni, rángatózni, ezért a pár újfent megpróbált ügyeletes orvost találni, de továbbra sem jutottak semmire. A lélekölő éjszakai virrasztás után reggel fél hatkor a pár utolért egy gyulai állatorvost, aki véget vetett a kutya szenvedéseinek. „Hálásak vagyunk a gyulai orvosnak, aki elvégezte az altatást, mert addigra már nagy kínokat élt át Sheeldon” – fogalmazott a tulajdonos.

A másik két kutya, Shila és a pici el volt zárva, ezért élhették túl az esetet. Fotó: Imre György

Viktória elmondta, nem ez volt az első eset, hogy bedobott ételt találtak az udvaron. Egy hónappal ezelőtt egy adag pörkölt volt a kertben, melyből szerencsére csak alig evett Sheeldon, de akkor is furcsán viselkedett, másnap reggelre azonban semmi baja nem volt.

– Nagyon aggasztónak tartom, hogy ilyen esetek előfordulnak, és azt, hogy nincs orvos a környéken, aki ellátná éjszaka az állatokat. Úgy érzem, ha időben kapunk segítséget, akkor talán másként végződik a történet. S most nem temetjük el a két és fél éves, egyébként teljesen egészséges, jó kedélyű kutyánkat – zárta a történetet Viktória.

Évek óta komoly problémát okoz az állatorvosi ügyelet hiánya

Az állatorvosi ügyeleti hiánya nem megyei jellegzetesség. Egy 2012. szeptember elseje óta hatályos törvény alapján a Magyar Állatorvosi Kamarának már nem feladata az állatorvosok ügyeleti rendjének biztosítása.

– A korábbi törvény szerint az állam feladata volt a készenléti díjak ellentételezése, ám ez megbukott, mivel az állam nem óhajtotta teljesíteni a kötelezettségeit. A kamara akkor bíróságra vitte az ügyet, ahol kimondták, nem vagyunk jogosultak a tagok nevében perelni ilyen típusú ügyekben. A későbbi tárgyalások nyomán elfogadott, ma is érvényben lévő kamarai törvényből pedig egész egyszerűen a parlament kihagyta az ügyelettel kapcsolatos kérdést – fogalmazott dr. Horváth László, a kamara főtitkára.

Az ügyeleti rendszer problémája több civil szervezetet is foglalkoztat, köztük az állategészségügyi és állatjólléti kérdésekkel foglalkozó debra24.hu oldal kezelőit. A honlapon az ország összes működő ügyelő, illetve készenlétis állatorvosainak elérhetőségét feltüntetik, többek között az egyetlen Békés megyei ügyeleti szolgálatot vállaló szeghalmi dr. Csuta Lajosét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában