békéscsaba

2018.07.12. 11:22

Alig lehet szociális bérlakáshoz jutni

Alig lehet szociális bérlakás­hoz jutni Békéscsabán – így foglalható össze az, ami elhangzott a közgyűlés legutóbbi ülésén, ahol módosítottak egy vonatkozó rendeletet. Ennek értelmében a szakbizottság – annak ellenére, hogy legalább tíz éve élnek szociális bérlakásban – újabb szerződést köthet a 65 éven felüliekkel és a nehéz helyzetben lévő rászoruló családokkal. A Franklin utcában több ingatlant korszerűsítenek.

Licska Balázs

Eddig félő volt, hogy több olyan család is az utcára kerül, amelyekben tartósan beteg gyermeket nevelnek, illetve olyanok is veszélyben voltak, akik rokkantsági, rehabilitációs ellátásból, esetleg nyugdíjból élnek, illetve akik 65 évnél idősebbek. Ugyanis egy helyi regulában – a lakások és helyiségek bérletét szabályozó önkormányzati rendeletben, az úgynevezett lakásrendeletben – szerepel a mondhatni „tízéves” szabály.

A legtöbb békéscsabai szociális bérlakás egy helyen, a Franklin utcában található. Ezeket TOP-os pályázat révén korszerűsítik Fotó: Lehoczky Péter

Tehát legfeljebb egy évtizedig lehet szociális rászorultság alapján bérbe adható városi ingatlanban élni. Ezt egyrészt a mobilitás és az esélyegyenlőség indokolta – vagyis az, hogy minél több embernek segíthessenek –, másrészt az, hogy kevés a megüresedő ingatlan. Ezekre pedig lenne igény, bőven. Alig néhány szociális bérlakás vált szabaddá az elmúlt években, azokra viszont többtucatnyi pályázat érkezett be. Tíz-, sőt, tizenötszörös volt a túljelentkezés. Közben – ahogy a közgyűlésen elhangzott – több szociális bérlakás szűnt meg.

– Az önkormányzat jelenleg 152 szociális bérlakással rendelkezik – ismertette dr. Tőgye Ildikó szociálpolitikai osztályvezető. Az ingatlanok a városban szétszórtan helyezkednek el, a belvárostól kezdve a Penza-, a Kazinczy- és a Lencsési lakótelepen át Jamináig, a Békési és a Berényi útig. A 152 szociális lakást 101 család és 51 egyedülálló bérli, azokban összesen 323-an élnek.

A passzusra visszatérve: jövőre 13, a mostani évben pedig 58 bérlő esetében szűnik meg a bérleti jogviszony a tízéves szabály miatt. Közöttük vannak olyan családok, amelyekben tartósan beteg gyermeket nevelnek és olyanok, akik betöltötték a 65. életévüket. A közgyűlés ezért módosította a jogszabályt, figyelembe véve a bérlők helyzetét, korát, egészségi állapotát, no meg az öngondoskodást.

Bár a „tízéves” szabály továbbra is él, ezentúl nem tíz, hanem legfeljebb tizenöt esztendeig lakhatnak szociális bérlakásban azok – bizonyos feltételek mellett –, akik fogyatékkal élő vagy tartósan beteg gyermeket nevelnek, akik elmúltak 65 évesek, akik nyugdíjasok. Azokkal is újabb szerződést köthet tíz év után a bizottság, akik legalább 5000 forintos lakás-előtakarékossági szerződést kötnek; továbbá azokkal is, akik igazolhatóan önmaguk nem tudnak gondoskodni a lakhatásukról.

 

Segíti a város az öngondoskodást

A legtöbb szociális bérlakás egy tömbben, a Franklin utcában található, ott 40 ingatlan áll a bérlők rendelkezésére – mondta dr. Tőgye Ildikó, hozzátéve: most ezeket korszerűsítik. Az önkormányzat bővíti a szociális bérlakások számát: az Orosházi út 94–96. szám alatti ingatlan emeletén négy lakrészt alakítanak ki, erre a város 15 millió forintot szán. A Békési út 24. szám alatti ingatlanban a családsegítő és gyermekjóléti központ által kijelölt bérlők lakhatnak, ők jelenleg 13-an vannak. A lakásrendeletből kiolvasható: a város segíti az öngondoskodást, tehát azt, hogy saját ingatlant szerezzenek a szociális bérlakásban élők. Ha lakás-előtakarékossági szerződést kötnek, akkor a bérleti díjból 25-30 százalékos kedvezményt kapnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában