bűnesetek

2018.07.15. 11:20

A Gyomaendrődi járás a legbékésebb térség

Mostantól bárki megtekintheti a rendelkezésre álló bűnügyi, társadalmi, gazdasági és statisztikai adatok alapján, hogy miként változott a bűncselekmények száma országosan vagy akár a megyében az elmúlt években. De az adatokból akár azt is megtudhatjuk, hogy hol volt a legalacsonyabb az egy főre jutó ittas vezetések száma, és a lopásokról vagy épp a csalásokról is információt kaphatunk, akár a megyei települések szintjeire is lebontva.

Busi Ottó

Az információk ügyfélkapus belépést követően érhetőek el a lakosság számára, a Belügyminisztérium és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával létrejött Prevenciós Bűnözés-Statisztikai Adattár (PRE-STAT) térinformatikai alkalmazás használatával. Az országos, a régiós, a megyei, sőt, a települések adatai is összevethetők a webes felület segítségével.

Egyszerűen elemezhető például az ittas vezetések arányának régiók szerinti különbsége: 2011-től 2016-ig minden évben a Dél-Alföld régióban volt a legtöbb (2015-ben 206 eset jutott 100 ezer főre), az Észak-­Alföldön pedig a legkevesebb ittas vezetés (itt 2016-ban érte el a maximumot: 100 ezer ezer főből 119 regisztrált esettel). A régiót Békés megyére szűkítve kiderül, 2015-ben 112 esetet jegyeztek fel 100 ezer főre vetítve.

Illusztráció: Shutterstock

E mellett más adatok is elérhetők a megyére vonatkozóan. A statisztikák alapján az elkövetett bűncselekmények száma jelentősen csökkent szűkebb hazánkban. Míg 2010-ben 12 099 esetet regisztráltak, 2016-ra ez a szám 6435-re apadt.

Ebből a Békéscsabai járásban követték el a legtöbb esetet, 2131-et, a Gyoma­endrődiben pedig a legkevesebbet, 309-et. 2016-ban a kiemelt bűncselekmények száma 3121 volt. Ezek közé tartozik többek közt az emberölés, a testi sértés, az embercsempészés és a garázdaság mellett a kábítószerrel kapcsolatos egyes bűncselekmények, valamint a lopás és a rablás is. Ezekből kiemelve a két utóbbi­ adatot kiderül: 2010-ben a rablások száma a megyében 54 volt, ez 2016-ra 10-re, míg a betöréses lopások száma 875-ről 479-re csökkent.

De nemcsak bűnügyi információkat lehet megismerni, hanem a Központi Statisztikai Hivatal adataiból akár a Békésben futó autók számát is, ez 2015-ben kicsivel több mint 96 ezer volt. A lakosság összetétele és annak változása is kiszűrhető az alkalmazás segítségével. Az összlakosság mellett korosztályonként is vizsgálható a megye lakóinak száma, illetve annak változása. E szerint a legutóbbi, 2015-ös adatok alapján Békés megyének 340 ezer lakosa van, ebből 56 ezer fő

tizennyolc esztendő alatti.

Kik és mire használhatják?

Az alkalmazás használatához külön regisztráció nem szükséges. A lakosság az ügyfélkapus belépés lehetőségét választva tud belépni az alkalmazásba, ennek kiválasztása után a felhasználó az ügyfélkapu bejelentkezési oldalára jut, ahol meg kell adnia felhasználónevét és jelszavát. A bejelentkezés után tematikus térképek készítése, települési, járási, megyei és régiós szinten, abszolút és fajlagos gazdasági, társadalmi és bűnözési statisztikai adatokból tetszőleges időpontra vagy időszakra való lekérdezések válnak elérhetővé. Az adatok megjelenítése diagramon, akár több területi szint, illetve területi egység értékét összehasonlítva is lehetséges. Jelenleg 2017 júliusáig érhetők el a statisztikai mutatók.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában