galériával

2018.06.24. 11:28

Múzeumok Éjszakája: programkavalkád várta az érdeklődőket

A megye számos helyén várták programokkal az érdeklődőket szombaton, a Múzeumok éjszakáján. A rendezvények több ezer embert mozgattak meg Békésben is.

Papp Gábor

Pontosan este 7 órakor ágyú- majd puskalövés dördült fel a Gyulai Várnál, amivel elkezdődtek a Múzeumok éjszakájához kapcsolódó helyi programok. Az érdeklődésre jellemző, hogy bár elővételben több száz jegyet adtak el, így is kígyóztak a sorok a pénztárak előtt.

Dombi Ildikó, az Erkel Ferenc Kulturális Nonprofit Kft. kiállítóhelyekért felelős ügyvezető igazgatója lapunknak elmondta, öt intézményükben, az Erkel Ferenc Emlékházban, a Ladics-házban, a Kohán Képtárban, a Gyulai Várban és az Almásy-kastélyban mintegy negyven program várta a látogatókat.

– A várban klasszikus és mindig népszerű solymászbemutató, középkori fegyverbemutató, zene és persze a kedvelt, a garantált programokból már megismert, a vendégek körében népszerű tematikus előadások szolgálták a minőségi kikapcsolódást – tette hozzá a szakember. – Éjszakai esemény lévén 18 éven felülieknek szóló előadások is elhangoztak, például a középkori büntetésekről, vagy „Ha az erényöv beszélni tudna” címmel. Az Almásy-kastélyban is hasonlóan sokrétű programokat szerveztek. Volt társastánc-bemutató, elfeledett történetek elevenedtek meg, a pincetárlat török-kori holttestek nyomába vezetett el. Az érdeklődők betekinthettek a tortadíszítés fortélyaiba, fellépett a Power Bit ütőegyüttes, és persze itt sem maradhatott el 18+-os előadás, ami a grófi hálószoba titkaiba engedett betekintést. Emellett fegyver- és viselet bemutató idézte meg az 1848-49-es szabadságharcot.

A Múzeumok éjszakája keretében először nyílt új kiállítás a Kohán Képtárban. Új merítés – Kohán képek a raktárból címmel tekinthették meg Gyarmati Gabriella művészettörténész segítségével az alkotásokat a látogatók, az eseményt különleges performance vezette fel.

Fotó: L. P.

A Ladics-házban élő panoptikum elevenítette fel az egykoron ott élő család és az épülethez kapcsolódó városi legenda világát. Az Erkel Ferenc Emlékházban természetesen zenével és tárlatvezetéssel tették még színesebbé a napot. Kiegészítő programként a Németvárosi Olvasókör süteménykóstolója emelte teljessé a programot. A finomságok receptjeit pedig közeli német nemzetiségi nemzetiségi tájházban vehették át az ínyencek.

Eközben Békéscsabán is tartottak a programok. A Munkácsy Múzeum szakemberei a legrövidebb éjszakán, a legnagyobb kalandra invitálták a Gabonamúzeumba, egyenesen Mátyás király udvarába az érdeklődőket.

Ando György, a Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója lapunknak elmondta, elkezdődött a múzeum nagyszabású felújítása, az egész épületegyüttest átadták a kivitelezőnek. Egyebek mellett ezért is esett az egyébként a program számára ideális helyszínül szolgáló Gabonamúzeumra a választásuk.

– Az idei eseménysorozat a családokat állította a középpontba, amit mi kiegészítettünk Mátyás évhez kapcsolódó különleges elemekkel – hangsúlyozta a szakember. – Év közben már rendeztünk egy Mátyás királyhoz kapcsolódó előadás-sorozatot a megye több mint tíz településén. Miután a kezdeményezésnek nagyon kedvező volt a fogadtatása, úgy döntöttünk, hogy beleszőjük annak értékeit a szombati rendezvénybe is. Medgyesi Pál régész egy különleges performance keretében Mátyás király hadai nyomába kalauzolta el a látogatókat.

Fotó: L. P.

– A program összeállításakor arra törekedtünk, hogy a családok minden tagja, valamennyi korosztály találjon a kedvére valót – folytatta a gondolatot Ando György. – A gyerekek népi játszóházban kapcsolódhattak ki. Voltak koncertek. Más korosztályt szolgált ki Szakál Veronika történész Királyaink sötét titkairól szóló, Váncsa Klára Beatrix királyné boszorkánykonyháját megidéző és Márki-Zay Lajos csillagász előadása. A Kecskés Együttes régi hangszeres zenekar különleges koncertet adott. Volt épületvetítés, és BMZ ismét megjelenítette a tűzszertartást és a termékenység-varázslatot.

Fotó: L. P.

Visszatérve Gyulára: a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság is megrendezte a Múzeumok, azaz a Vízügy Éjszakáját. Kaczkó Zita irodavezetőtől megtudtuk, hogy a Tájvízházban Calliope Diákszínpad Életcseppek, Sorsfolyók címmel tartott előadásával, az erdélyi magyar kultúrát bemutató fotókiállítással, „muzsikáló festményekkel” várták a látogatókat. A gyerekek nagy társasjáték partin vehettek részt. „Természetközeli”, fatörzsre festett játékasztalokon is kipróbálhatták magukat. A vízügyi székházban a Bodoki Károly Vízügyi Múzeum Baráti Kör tagjai segítségével bepillantást nyerhettek a vendégek az elmúlt 60 év vízügyi vezetőinek életrajzaiba. A nagyteremben pedig a vízgazdálkodás időszalagja várta az érdeklődőket.

Beküldött felvétel

Mesés éjszakai kaland részesei lehettek azok, akik ellátogattak a fényfestett Mini Magyarország makettparkba az év legrövidebb éjszakáján. A hűvösebb idő ellenére is több mint ezer érdeklődő volt kíváncsi a kisvonatokra, amelyek ezen az egy estén kivilágítva robogtak az ország leghosszabb szabadtéri makettvasút-hálózatán. Emellett kigyúltak a makettépületek fényei is, sőt a mini Balatont és a Dunát fluoreszkáló kövek szegélyezték.

Beküldött felvétel

Továbbá az éjszaka leglátványosabb produkciójaként a Mini Magyarországban egyedülálló fényfestésre várták a látogatókat.

Beküldött felvétel

A Szarvasi Arborétumban detektorral, éjjellátóval és zseblámpával felszerelkezve este kilenc órakor indultak útnak a túravezetővel kísért csapatok. A lehűlt éjjelnek köszönhetően a nappal rejtőzködő állatok éjszaka is félénkebbek maradtak, ám a lombok közül éjszakai vadászatra induló denevérek és baglyok azért láttatták magukat a nagy számban összegyűlt érdeklődők előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában