házi kedvencek

2018.06.13. 13:52

Nem mindegy, hogy mi kerül a kutya tányérjába

Kutyaeledelre hét százalékkal, míg macskaeledelre tíz százalékkal többet hagytak ott a boltokban a magyarok a tavalyi évben. Ez mintegy 160 tonna állateleséget jelent. Az „ember legjobb barátjának” táplálására a vizsgált időszakban csaknem 35 milliárd forintot költöttek a gazdik, ami az előző évhez képest hétszázalékos emelkedés. A négylábúak tálkájába 117 tonna kutyaeledel került, nagyjából 60-40 százalékban nedves és száraztáp.

Balázs Anett

A kutyakekszek és -jutalomfalatok még elenyésző mértékben jelennek meg a mennyiségi eladást tekintve­, ugyanakkor két számjegyű növekedést érnek el – derül ki a Pénzcentrum.hu oldalon közzétett kutatás eredményéből.

Dr. Csuta Lajos szeghalmi állatorvos tapasztalatai alátámasztják, hogy az elmúlt években rohamosan megemelkedett a házi kedvencek tápjának vásárlása. Mint mondta, azok a feltételezések, miszerint ezek az eledelek a kutyák daganatos megbetegedéseiért felelősek lennének, alaptalanok.

A kutya viselkedéséből, kinézetéből megállapítható, megfelelő tápot kap-e. /Illusztráció: Shutterstock/

– Teljes értékű tápnak azt nevezzük, ami egy adott fajnak a teljes élettani igényeit kielégíti. Amennyiben a kedvenc kiegyensúlyozott táplálékot kap, akkor az számára csak előnyös lehet. Ezeket zömmel világcégek gyártják, melyek nem hibázhatnak. A kutyák daganatos megbetegedéseiért a civilizációs ártalom, valamint az ivartalanítás mellőzése fokozottabban felelőssé tehető – hangsúlyozta dr. Csuta Lajos.

Dr. Fodor Kinga kisállat-dietetikus, aki könyvet írt a témában, azt mondja, a legtöbb gazdi a csomagolóanyagon található leírásból indul ki, azonban abból érdemi információ nem nyerhető ki. A szakember szerint a leghasznosabb, ha az állatorvostól kérünk tanácsot az ebek táplálására vonatkozóan.

Sokan arra hivatkoznak, hogy a kutya évszázadokon át ette az ember tányérjáról megmaradt falatokat, és az továbbra is jó lehet a négylábúaknak.

Dr. Fodor Kinga arra figyelmeztetett, hogy régen az ebeknek nem kizárólagos táplálékai voltak a konyhai maradékok. Az állatok egykor – mivel nagy területen, szabadon mozoghattak – még a természetben találtak fogásokat, így az emberek maradékai csak kiegészítésképpen szerepeltek az étrendjükben. Ugyanakkor a szabadon élő állatok élettartama mindig rövidebb, mint az ember mellett, védett körülmények között tartott és megfelelően táplált társaiké.

– A táplálásnál mérlegelni kell a gazdinak, hogyan tudja tartani a kutyát, mennyi mozgást, szabad teret tud neki biztosítani. Ma már sok jó és rossz féle táp közül lehet választani. Az állatorvos tanácsa alapján érdemes kiválasztani az eledelt, amellyel, ha elkezdtük etetni, akkor továbbra is figyelni kell az állatokat. Mindig az adott fajtára vonatkozó viselkedést szükséges alapul venni, valamint azt, hogyan érzi magát a kutya. Ha játékos, a fajtájára jellemző viselkedési formákat mutatja, szép a szőre, az emésztése megfelelő, tehát nem híg a bélsár és nincs székrekedése, akkor nyugodtak lehetünk, hogy a kutyánk egy számára megfelelő, jó tápot eszik – hangsúlyozta dr. Fodor Kinga.

Hozzátette, egy felnőtt, egészséges eb számára elég napi egyszer enni adni, de akkor se essünk kétségbe, ha kedvencünk elutasítja az ételt, hiszen ha kimarad egy-két napi étkezés, és eközben a kutya viselkedésében nem áll be zavar, feltehetőleg nincs nagyobb probléma.

Csokit, tejet tilos, csontot óvatosan adjunk

Dr. Fodor Kinga elmondta, a táp ára nincs feltétlenül összefüggésben a minőségével. Az egy összegben borsos árúnak tűnő eledel, napi szintre lebontva lehet, hogy olcsóbban jön ki, mintha mi magunk készítenénk kutyánk számára az ételt.

A szakember szerint a házi koszt is jó alternatíva lehet, ha az kimondottan a kutya számára összeállított élelmiszerek keveréke. Ez nem zárja ki azokat a maradékokat, ami még az eb számára fogyasztható, de ha egészséges kutyát akarunk, akkor ne tekintsük őket konyhamalacnak – hangsúlyozta az állatorvos.

Hozzátette, a tejtermékek és az édességek kimondottan károsak a kutyáknak, és a szilánkosan törő csontok, mint a csirke-, nyúl- vagy a csigolyacsontok sem ajánlottak, mert az ebek sok esetben habzsolnak, így a nagyobb darabok komoly sérülést okozhatnak a bélrendszerben, de akad olyan kutya, amelyiknél ez sem jelent gondot.

A szakember hozzátette, a megfelelő tápokkal való etetése a kutya életét minőségileg és mennyiségileg is megnövelhetik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában