galériával

2018.06.25. 14:17

M44: napokon belül beépítik a csabacsűdi vasúti felüljáró gerendáját

Várhatóan július végéig befejeződnek a földmunkák az M44-es gyorsforgalmi Tiszakürt-Kondoros közötti szakaszának építése során – jelentette be a beruházás egyik helyszínén, a Kardos és Csabacsűd között megtartott hétfői sajtótájékoztatón Dankó Béla országgyűlési képviselő és Kiss Boglárka, a NIF Zrt. szóvivője. Mint elhangzott, a cég közbeszerzési eljárás keretében kiválasztotta a Lakitelek-Tiszakürt közötti közel 10 kilométeres szakasz kivitelezőjét. A munkaterületet ezen a beruházásrészen jövő hónapban adják át.

Papp Gábor

Dankó Béla a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Tiszakürt és Kondoros közötti szakaszon a legtöbb helyen a legfelső földrétegek kerülnek a helyükre, és több szakaszon már aszfaltoztak is a kivitelezők. Mint kiemelte, mindez mérsékelheti a Békés megyét érintő, a beruházással kapcsolatos nagy volumenű kamionforgalmat.

Az országgyűlési képviselő szólt arról, hogy eközben zajlik a fejlesztés során megépülő Körös-híd elemeinek, acélszerkezetének összehegesztése. Mindez olyan módon történik, hogy az elemeket a parton hegesztik össze, majd betolják a folyó fölé. Ez utóbbi művelet előreláthatólag egy hónapon belül kezdődik el, és további egy hónapot vesz majd igénybe, naponta átlagosan fél métert fognak előrehaladni.

Hozzátette, a csabacsűdi vasúti felüljáró gerendájának beépítése is megkezdődött, és várhatóan egy-két napon belül be is fejeződik. A gerendák vasúton érkeznek a helyszínre – egyébként ezen a helyen tartották a sajtótájékoztatót is –, és daru emeli majd azokat a helyükre.

Dankó Béla kitért arra, hogy bár a Kondoros-Békéscsaba közötti szakaszhoz tartozik, de a kivitelező vállalta, hogy a kondorosi csomópontot nem sokkal a Tiszakürt-Kondoros szakasz átadása után, 2019 végén már használhatják a közlekedők.

Fotó: Imre György

Kiss Boglárka, a NIF Zrt. szóvivője kiemelte, a beruházás kizárólag hazai forrásból valósul meg. A Tiszakürt-Kondoros között mintegy 60 kilométeres szakasz több mint 145 milliárd forintból készül el 2019 harmadik negyedévére. A Kondoros-Békéscsaba közötti 17,6 kilométeres rész építése 41,3 milliárd forintból 2021 első negyedévére fejeződik be. Közben sikeres közbeszerzési eljáráson választották ki a Lakitelek-Tiszakürt közötti 9,9 kilométeres szakasz kivitelezőjét. Ez a rész mintegy 50 milliárd forintból készül el és egy négysávos Tisza-híd építését is tartalmazza. A munkaterületet várhatóan a jövő hónapban kezdik el átadni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában