békéscsaba

2018.06.01. 11:21

Ismét emelhetik a parkolási díjakat

Bár idén év elején emelték a parkolási díjakat Békéscsabán, a tervek szerint a közeljövőben ismét növelik azokat, sőt, a várakozási övezeteket szintén bővíthetik.

Licska Balázs

Január elsejével emelték Békéscsabán a parkolási díjakat. A kiemelt várakozási övezetben ekkor növekedett az óránkénti díj 220-ról 230 forintra, a normál várakozási övezetben 190-ről 200 forintra. Előtte éveken keresztül nem volt emelés. Most azonban úgy tűnik, hogy egy esztendő leforgása alatt két alkalommal is növelik a parkolási díjakat.

Ennek oka rendkívül egyszerű. A városnak, a vagyonkezelő zrt.-nek pénzre van szüksége. Az önkormány­zati cég üzleti tervében nettó 150 millió forinttal számoltak, ami befolyhatna parkolásból, azonban ez nem teljesíthető, csak abban az esetben, ha a parkolási díjakat július elsejétől emelik. Nagyjából 20 millió forint hiányzik.

Azért is vélik szükségesnek a díjak növelését, hogy legyen elég pénze a városnak például járdák és utak rendbetételére. /Fotó: Imre György/

Nagy Ferenc alpolgármester kiemelte: az idei költségvetés tervezésekor is látták, hogy minden olyan bevételi lehetőséget sorra kell venni, meg kell ragadni, amivel a kiadásokat fedezni lehet. Tehát azért is vélik szükségesnek a parkolási díjak növelését, hogy legyen elég pénze a városnak például járdák és utak rendbetételére, emellett a parkolási rendszer üzemeltetése ugyancsak pénzbe kerül.

Felmerült, hogy a hétköznapok mellett szombatonként 8 és 14 óra között is fizetni kellene a parkolásért. Ezt Szarvas Péter polgármester és dr. Ferenczi Attila tanácsnok, a pénzügyi bizottság elnöke is ellenezte. Egy olyan lehetőség is szóba került: legyen a szombat fizetős, cserébe a hétfő mentes – ezt azért is vetették el, mert nem hozná, hanem vinné a pénzt a városi kasszából.

A pénzügyi bizottság az eredetileg tervezett 20 helyett egy nagyjából 10 százalékos áremelést szorgalmazott, amire rá is bólintottak a közgyűlés tagjai. Azonban ezzel nem határoztak véglegesen a parkolási díjak emelése mellett, a képviselő-testületnek – vélhetően a következő ülésen – ­ehhez azt a helyi önkormányzati rendeletet is módosítania kell, ami az árakat tartal­mazza.

Ekkor dönthetnek arról is, hogy bővítik-e a parkolóövezetet. Ezzel kapcsolatban Kozma János, a vagyonkezelő zrt. vezérigazgatója elmondta: nem lehet csak úgy ad hoc módon kijelölni, hogy például a jövőben ebben és ebben az utcában fizetni kell a parkolásért. Azt megelőzően egy cégnek meg kell vizsgálnia, hogy például a forgalom alapján valóban indokolt-e az adott területet parkolóövezetté minősíteni – ez jelenleg több utcára vonatkozóan folyamatban van.

Érdekesség: ezzel lakossági igényeket is kielégítenének, mivel a jelenlegi parkolóövezetek szélén lévő területeken szinte lehetetlen megállni. Vannak olyan autósok, akik amíg dolgoznak, addig egész nap az ilyen utcákban parkolnak, hogy megússzák a fizetést. Ez kellemetlenséget okoz a lakóknak.

A közgyűlésen sorolták a lakók által jelzett problémás területeket: ilyen a strandnál az ­Árpád sor, a piacnál a Trefort utca, a Bartók Béla ­úthoz közeli Batthyány és Damjanich utca, a Csaba Centerrel szemben a Jókai és Szabó Dezső utca által bezárt rész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában