Stratégiai megállapodás

2018.06.19. 17:32

Erősítenék az olasz–magyar gazdasági kapcsolatokat

Stratégiai megállapodást írt alá a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a Magyarországi Olasz Kereskedelmi Kamara (MOKK) kedd délután az újkígyósi polgármesteri hivatalban. Az „Italian Business Day” keretében megkötött együttműködés a két ország közötti kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok fejlesztését szolgálja.

Nagy-Laczkó Viktória

A város önkormányzatának kezdeményezésére, a Budapesti Olasz Nagykövetség, az Olasz Kereskedelmi Ügynökség, a MOKK és a BMKIK és a Békés Megyei Kormányhivatal szervezésében megvalósuló Olasz Üzleti Napon a megye vezetői és legfontosabb gazdasági szereplői vettek részt.

Szebellédi Zoltán polgármester elmondta, több évre visszanyúlik az olasz nagykövetséggel kialakított virágzó kapcsolat, azonban néha a megyeiek úgy érzik, hogy „amikor az ország sorsáról beszélgetnek Budapesten, térségünk nem látszik a MOKK térképén.”

Dr. Orosz Tivadar (balról), Francesco Maria Mari, Teresa Testa és dr. Rákóczi Attila /Fotó: Lehoczky Péter/

– Nagy erőfeszítéseket teszünk közösen annak érdekében, hogy ez a helyzet megváltozzon. Célunk, hogy elhelyezzük Békés megyét, így Újkígyóst is a térképén – fogalmazott a polgármester.

Teresa Testa, az olasz nagykövetség kereskedelmi attaséja elmondta, a hazánkban töltött 2,5 év alapján úgy ítéli, folyamatosan fejlődnek a kulturális, gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok a két ország között. Kiemelte, Magyarországon 2,5 ezer olasz vagy olasz érdekeltségű cég van jelen, melyek főként kézműipari kis- és középvállalatok.

– Nagyban hozzájárulunk a magyar GDP-növekedéshez. Cégeink körülbelül 4 milliárd euró éves forgalmat termelnek. A külkereskedelmi kapcsolatunk is jó, azonban országunk többet importál Magyarországról, mint fordítva. Fő célkitűzésünk, hogy tovább építsük az országainkat érintő kereskedelmi és gazdasági kapcsolatokat – hangsúlyozta Teresa Testa.

Dr. Rákóczi Attila, a kormányhivatal főigazgatója ismertette az elmúlt időszakban megvalósuló megyei fejlesztéseket, melyek véleménye szerint a helyi szereplők közös gondolkodása eredményeként jöhettek létre. Kiemelte a Modern Városok Programot és a TOP-ban elvégzett fejlesztéseket. Az olaszországi gazdasági kapcsolatok megteremtésében pedig a térség további fellendülését látja.

Dr. Orosz Tivadar, a BMKIK elnöke egy nagyon fajsúlyos országgal való megállapodásnak nevezte a kapcsolat kialakítását, melynek célja a megyei vállalkozások profit- és a térségfejlesztése.

Olasz Tivadar a BMKIK elnöke és Francesco Maria Mari a MOKK elnöke /Fotók: Lehoczky Péter/

– Olaszország Európa 4. legnépesebb országa, s egyben a 4. legerősebb gazdaságával rendelkezik. Magyarország jelentős aktívummal zárta az évet, de tény, hogy többet exportálunk mint importálunk. Évről évre erősödik a két ország közötti kereskedelmi kapcsolat, melyet még tovább kívánunk erősíteni megyei vonatkozásokkal. Az együttműködési megállapodás nem protokolláris jellegű, nem csak keretmegállapodás, hiszen konkrét információs és együttműködési szempontokat fogalmaztunk meg – utalt az elnök az „Olasz Info Point” elnevezésű, a kamara honlapján megjelenő felületre, mely az olaszországi üzleti információk és lehetőségek továbbítására szolgál a magyar partnerek felé.

A délután további részében sor került a „Made with Italy Business Meeting” elnevezésű workshop megrendezésére, melynek célja a gyakorlati segítségnyújtás volt a helyi cégek részére az olasz-magyar a gazdasági kapcsolatok fejlesztése érdekében.

A hazai cégek is profitálhatnak

Az Olasz Kereskedelmi Kamara elnöke, Francesco Maria Mari szerint a megállapodás igazi sikere elsősorban nem a kamarák között fog megmutatkozni, hanem az üzleti nap résztvevői és a későbbiekben üzleteket kötő cégek életében.

– Vállalkozó ember vagyok, oda megyek, ahol van munka. Budapesten élek és dolgozom, de úgy gondolom, hogy a fővároson kívül eső területek igenis fontosak. Meggyőződésem, hogy a kapcsolatok erősítéséhez, javulásához elengedhetetlen, hogy megismerjük egymást. S hogy kitekintsünk Budapest határain kívül lévő potenciálokra. Ez az aláírás nem pusztán egy szándéknyilatkozat, hanem ez egy történelmi pillanat, mellyel szeretnénk világossá tenni, hogy együtt akarunk dolgozni, működni – fogalmazott az elnök.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában