találkozó

2018.06.10. 11:22

Fazekasmesterek gyűltek össze Mezőmegyeren

A IV. Kárpát-medencei Magyar Népzenei Találkozó társrendezvényeként szervezték meg a III. Kárpát-medencei Fazekas Találkozót a hétvégén Mezőmegyeren. Az eseményen az érdeklődők korongozó versenyt, főzőversenyt, raku égetést és kiállítást is élvezhettek, továbbá a hazai és külhoni fazekasmesterekkel is találkozhattak.

V.E.

Futó Zsolt, a népzenei találkozó ötletgazdája elmondta lapunknak, hogy kettős rendezvényükön péntek délutántól vasárnap délutánig folyamatosan magyar népzenék szóltak. Eközben más további programok színesítették a mezőmegyeri eseményt. A Dohány utcai játszótérre látogató gyerekek festhettek, szüleikkel különböző képzéseken vehettek részt és a fazekas találkozó keretein belül is számos elfoglaltságot találhattak maguknak.

Fotók: Lehoczky Péter

Fellépőik között volt a Talléros Zenekar – akik a találkozó zenekaraként voltak jelen –, iskolás korú népdaléneklők, Debreczeni Kiss Helga békéscsabai származású népdalénekes, aki a 2017-es Fölszállott a páva döntőjén szerepelhetett, a Dűvő Zenekar, a Csaba Nemzetiségi Néptáncegyüttes és a Fonó Zenekar is – tette hozzá az ötletgazda.

Farkas Gábor, fazekasmester, a fazekas találkozó házigazdája elmondta, hogy az ország minden tájáról, Tiszafüredről, Debrecenből, Tatáról, Abonyból, Hódmezővásárhelyről és Bodonyból is érkeztek szakmabeliek rendezvényükre. Hozzátette, hogy minden mester más stílusú edényeket hozott magával, még csak hasonlóak sem voltak köztük. Szerinte ezért is értik meg jól egymást és gyűlnek össze időnként, mert mindenki egyedi tárgyakat készít, így nincsenek konkurenciák.

A házigazda kiemelte, hogy a fazekasoknak van a legtöbb találkozójuk a mesterségek közül. Összejönnek minden évben például Debrecenben, Zalaegerszegen és Magyarszombatfán is. A mezőmegyeri rendezvényen szombaton szerveztek számukra korongozó versenyt, ahol egy régi kerámiát helyeztek ki eléjük, és azt kellett megformálniuk. Vasárnap pedig egy főzőversenyben mérkőzhettek meg, ahol saját maguk által készített edényekben kellett fatüzeléssel főzniük. Itt velük együtt főzhettek a helyiek is, akiknél az edény nem volt meghatározva, csak a fatüzelés.

Lévai Gábor debreceni fazekas a házigazdával való ismeretsége útján érkezett a mezőmegyeri találkozóra. Elmondta, hogy számára sokat jelentenek ezek az összejövetelek, mert csak itt tud a mestertársaival beszélgetni a szakmabeli tapasztalataikról. Melyek során belemerülhetnek a legmélyebb részletekbe is. Attól kezdve, hogy hogyan formálják meg az agyagot egészen addig, hogy hogyan adják el tárgyaikat. Továbbá arról is, hogy milyen stílust alakítanak ki későbbi munkáiknál.

Lévai Gábornak (b) sokat jelentenek az ehhez hasonló találkozók.

A fazekas elmondta, hogy ezekről a rendezvényekről mindig úgy tér haza, hogy rengeteg ötletet kap, emellett pedig kellemes élményekkel gazdagodik. Készített tárgyai közül főzőedényeket, cserépedényeket és mezőcsáti stílusban készített butelláit hozta magával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában