borverseny

2018.06.22. 11:22

Borlovagi döntések születtek a legjobb nedűkről

A közelmúltban borversenyt rendeztek a gyulai Százéves Cukrászdában. A megmérettetés előtt a borbírálatot végző 14 borlovag a gyulai Nádi Boldogasszony ­katolikus templomban közös fényképezésen vett részt Kovács Péter plébános és Kutyej Pál evangélikus lelkész társaságában.

Nyemcsok László

A két atya áldja meg évente a zászlósborokat az ünnepélyes eredményhirdetésen, amit majd július 20-án tartanak a pósteleki Mókus Csárdában. A jubileumi borverseny mérföldkő volt a lovagi­ szék életében – hangsúlyozta­ Lukács Sándor elnök. – A 2001-es, gyulai megalakulás óta a háromfős mag 17 év alatt 45-re növekedett megyénkben. Már 2004-ben megtartottuk az első zászlósborversenyt nyolc bírálóval és tizenhat borral. Az itt megjelent lovagok ekkor szembesültek azzal, hogy ezek az italok mennyire másak, mint az üzletekben kapható nedűk. Ezért elindítottuk a rendszeres borversenyt.

A lovagok esküjük szerint a szőlőből készült, minőségi borok kulturált fogyasztását népszerűsítik /Fotó: Imre György/

Lukács Sándor kitért ­arra, mára már elérték a lovagi­ ­esküjükben tett fogadalmat, mely szerint a szőlőből ­készült, minőségi borok kulturált ­fogyasztását népszerűsítik. A lovagok környezetén, baráti körén keresztül megszámlálhatatlanul sok ­emberhez jutottak­ el a megméretett borok és a nemes gondolat a minőségi borfogyasztásra­. Az elnök tudomása szerint nincs még egy olyan borrend hazánkban, ahol hat lovag gasztronómiai olimpiák és ­világbajnokságok csillogó érmesének vallhatja magát.

Dr. Bartóki László zsűritag kiemelte, a borverseny méltó volt a jubileumhoz, mert 80 nedű érkezett be bírálatra a történelmi magyar borvidékekről. Ennyi bor még sosem volt. Megmérette italait 26 borászat 16 termőterületről, ezek kilenc borvidéket fedtek le. Kiváló fehér-, rozé és vörösborokkal neveztek. Ezek mindegyikét valamilyen városi, területi, borvidéki, országos vagy nemzetközi borversenyen indították már, és szép eredményeket értek el. A lovagi szék bírálóinál is szinte csak aranyérem született, alig lett ezüstérmes bor.

A Szent Vince Borrend Békés Megyei Lovagi Széke 2018. évi zászlósbora egy 2015-ös Syrah a villányi Kvassay pince jóvoltából. A zászlósbor első cím­kéje mindig a Simon M. Veronika festőművész által adományozott Szent Vince festmény fotója. A hátsó címkén Azurák Mihály költőtől egy idézet, a borbírálók és a borról szükséges tudnivalók olvashatók.

A N.1 championdíjat nyerte el egy késői szüretelésű száraz fehérbor, a 2017-es évjáratú generosa, mely a Sinkovicz és Kiss borászat (Tabdi, Kunsági borvidék) terméke. A fehérborok championdíját egy 2017-es rajnai rizling érdemelte ki, az Újvári pincészetet (Kiskundorozsma, Csongrádi borvidék) dicséri. A rozé borok championdíjasa egy kékfrankos rozé, 2017-es évjárat, a Bodor Martin pincészet nedűje Csongrádról. A vörösborok championdíját egy 2013-as cabernet sauvignon nyerte, mely az egri Barócsi pincészet terméke.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában